petek, 1. april 2011

Genialen trik: iz dveh zavoženih zgodb narediti eno uspešno, da bo počastila dalajlamo

Pandur ne bo imel svojega gledališča v veličini in sijaju, kot si je zamislil, mogoče pa bo imel galerijo. CEUM alias MAKS alias Pandurjev teater bo po novem lahko novi UGM. Ker novemu UGM-u slabo kaže zaradi arhitekturnih zapletov, so se ga odločili postaviti na isto mesto kot prvega. Kaj to pomeni, dve ustanovi v eni stavbi, ki so jo ravnokar začeli gradbeno obdelovati na Pandurjevi sanjski panoptični točki Studencev, zaenkrat ne ve nihče. Še včeraj je izgledalo, da se ne bo zaenkrat gradilo nič, danes izgleda, da se bo gradilo oboje. Z eno lepotno napako, izgubo identitete obeh. Maribor bo mogoče dobil novo UGM, ampak ta ne bo več arhitekturno avtonomna. Mogoče bo dobil Pandurjev teater, ampak to ne bo več to. Kaj vse skupaj pomeni v gradbenem, investicijskem, arhitekturnem in uporabnem smislu, lahko ugibamo.  Čeprav nekdo nekdo verjame, da je časa za načrtovanje še veliko...
Eno je gotovo: MAKS po imenu ne bo več MAKS, Mariborsko kulturno središče. Ali pa UGM ne bo več UGM. Bil je MAKS. Bil je CEUM. Bil je ves čas Pandurjev teater. Zdaj pa lahko pričakujemo kaj novega. UGMAKS. Ali pa, kot predlaga novinar Lorenci, FRANC. Ja, to bo še najbolje. Ker ga bo otvorila njegova visokost dalajlama, bi lahko bil tudi: TENZIN GYATSO. Članek iz Večera na 1. april 2011:
Večer, petek, 1.4.2011, stran 19, MARIBOR, avtor: PETRA ZEMLJIČ
Kangler: Odprtje Maksa ob obisku dalajlame
Mariborsko kulturno središče Maks, ki je včeraj dočakalo dan D, še zmeraj brez poslovno-programskega načrta, vloga Tomaža Pandurja kot njegovega vodje pa še ni jasna
Delavci podjetja Avtoprevoz Gramet Trade so včeraj porušili del obstoječega industrijskega objekta, gre za bivši MTT Tabor na Ruški cesti, kjer naj bi do konca junija 2012 zgradili Mariborsko kulturno središče, imenovano Maks. Ta naj bi bil osrednji prostor projekta Evropske prestolnice kulture (EPK) vsaj nekaj mesecev, potem pa osrednji hram mariborske kulture, ki naj bi gostil največje slovenske in tuje produkcije. Zanj naj bi Mestna občina Maribor dvajset let plačevala najemnino v višini dveh milijonov evrov, in sicer podjetju ZIM, ki je v občinski večinski lasti in ki ureja vso potrebno dokumentacijo za kredit. Investicija je po besedah direktorja ZIM Matjaža Kneza vredna 25 milijonov evrov. Gradbeno dokumentacijo in denar naj bi uredili v prihodnjem mesecu, dela pa začeli v začetku maja, ko bodo izbrali tudi izvajalca, predvsem plačilno sposobnega, napoveduje Knez. S katerimi bankami naj bi sklenili ta posel, noče razkriti.
         Franc Kangler, mariborski župan, je včeraj novinarjem izpostavil, da bo Maks dal nov zagon, podobo celotnemu mestu in ne zgolj degradiranemu območju Maribora, kjer bo stal. "V zadnjem času je bilo vrženih veliko polen, vršili so se napadi na kulturne kreatorje v mestu, a nas žene le delo, da bi mesto dobilo novo podobo," je med drugim dejal. Programsko-poslovni načrt, ki ga Maks še nima, pa bi ga že zdavnaj moral imeti, še zmeraj usklajujejo, odgovarja Kangler. "Uredili ga bomo pravočasno. Pripravljamo spremembe odlokov, ki so povezani z Maksom in EPK, v petek se bom srečal z ministrico Majdo Širco, ta pa bo v ponedeljek skupaj z zunanjim ministrom tudi v Mariboru. Stvari se premikajo in zadovoljen sem. Pogodbene obveznosti so jasne (ZIM mora objekt dokončati do konca junija 2012, op. p.), a prepričan sem, da bomo že 15. maja naslednje leto, ko pride dalajlama, objekt otvorili in tam se bodo odvrteli glavni dogodki, tudi srečanje nobelovcev," napoveduje župan.
         Na vprašanje, ali Tomaž Pandur ostaja v mestu, odgovarja, da bi si želel, kajti tukaj je rojen in tu, kjer je začel, naj konča življenjsko kariero. "Sicer pa težko govorim o tem. Čudim se, da tri, štiri medijske hiše na isti dan poročajo o temi, pa ni bilo nobene tiskovne konference, pa še vse so kritične do Pandurja. Kar le pomeni, da nekdo od drugod vodi igro in v tem mestu minira EPK, ker mogoče neko drugo mesto ni bilo uspešno pri kandidaturi za EPK. To bomo presekali in v našem mestu se ne gremo igric, zanimajo nas zgolj kultura, programi in vsebina, ne pa razprtije."
         Galerija in Maks v enem?


         Župan včeraj ni ne zanikal ne potrdil informacije, da se bosta nova umetnostna galerija in Maks družila na skupnem prostoru na desnem bregu Drave. "Težko o tem govorim, saj trenutno potekajo še pogajanja z Madžari, prav tako je v teku javno naročilo po izvedenem arhitekturnem natečaju," je bil kratek. A po naših informacijah so z Madžari, ki so zmagali na arhitekturnem natečaju, že prekinili pogovore, znano pa je tudi, da so galerijo nekoč celo mislili postaviti tam, kjer naj bi bil Maks. Za Maks sedaj obstajajo le idejni načrti, ki so jih izdali v biroju Sadar Vuga, po županovih besedah pa so še zmeraj aktualni, vsaj kar zadeva zunanje podobe. Toda tudi ko imamo v rokah skoraj že gradbeno dovoljenje, dodaja, lahko v projektu dodamo kakšno pisarno več. Spremembe torej bodo, potemtakem pa naj bi v občini le uvideli, da gradbenega dovoljenja za galerijo ne bodo dobili do konca maja, kot je - ker naj bi za to dala deset milijonov evrov - zahtevala vlada. Hkrati pa financiranja dveh takšnih projektov, kot sta galerija in Maks - na to smo opozarjali -, občinski proračun ne bi prenesel.

Ni komentarjev:

Objavite komentar