petek, 22. april 2011

Hvalec-Petek versus Čander: notranja trenja ali kdo bo koga?

Umazano perilo se pere za zaprtimi vrati – je to dovolj dober razlog za zapiranje seje sveta? Današnji Dnevnik o tem, o vragu, ki je odnesel šalo in zaprl sejo, radovednem Petku, opustitvi funkcije poslovnega direktorja, pravih razlogih za odstop Hvalčeve in internih bojih. Poročilo iz Večera smo že objavili.
Umazano perilo so oprali za zaprtimi vrati zavoda
Pop/Kultura - petek, 22.04.2011 Tekst: Tomaž Klipšteter
Maribor - Svet zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture je včeraj za zaprtimi vrati sprejel odstop poslovne direktorice Helene Hvalec. Iz njenega sporočila, v katerem je objavila svojo odločitev, je krivdo za nastali zaplet pripisala programskemu direktorju Mitji Čandru, "ki je večkrat tudi javno pogojeval svoje delo in nadaljevanje izvajanja projekta z mojim
Sejo so raje zaprli
Odločanje o tem, kako in kdaj naj izključijo javnost s seje sveta javnega zavoda, je svetnike vznemirjalo že na začetku seje. "Vrag je vzel šalo: javnost mora biti obveščena, a hkrati potrebujemo mir," je razmišljal Srečko Meh. "Z zaprtjem seje bi dali negativno sporočilo. Treba pa je ustvariti pozitivno vzdušje; bolj ko skrivamo, slabše bo."
Svetniki so se najprej strinjali s tem, da nimajo kaj skrivati, in so med drugim obravnavali tudi točko o reviziji dosedanjega poslovanja zavoda, ki ga je zahtevala Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda Maribor 2012. Vendar razprave o revizijskem poročilu ni bilo, ker ga revizorji še niso uspeli dokončati. Takoj zatem je prišla na vrsto odmevna kadrovska menjava v upravi zavoda. "K svoji odstopni izjavi sem dodala priloge, pojasnila in opozorila, ki niso za javnost. V njej nočem prati umazanega perila, zato predlagam, da bi zaprli sejo," je dejala Hvalčeva. Vsi svetniki so bili za.
Opozorila ne zaležejo?
"V takšnih razmerah se ne da delati," pa je v sporočilu za javnost zapisala Hvalčeva. Trdi, da ni odstopila iz krivdnih razlogov, "saj sta tako pravni strokovnjak za področje javnih naročil v ekspertnem mnenju kot izvajalec notranje revizije poslovanja zavoda v neuradnem mnenju poslovanje zavoda ocenila za zakonito in transparentno". S položaja je odstopila zaradi javne diskreditacije, "ki je bila očitno sprožena iz krogov znotraj zavoda in glasno pozdravljena tudi s strani vodilnih članov zavoda, predvsem člana uprave Mitje Čandra". In dodala še naslednje: "V času javne obravnave domnevnih nepravilnosti poslovanja zavoda, ki so blatile ugled celotnega zavoda, mi je Čander odrekel podporo in spoštovanje."
Projekt Hvalčeva zapušča tudi zaradi konceptualnih razhajanj v vodenju zavoda, ker naj se projekt ne bi več razvijal v skladu s svojim osnovnim namenom. "Vsa moja opozorila o neizvedljivosti finančnega načrta zavoda in projekta so naletela na gluha ušesa. Projekt ob sami kandidaturi namreč ni imel predvidenega takšnega obsega lastne produkcije, če ob tem vzamemo v zakup še dejstvo, da se je zaradi finančne situacije proračun projekta še krčil, pa je trenuten produkcijsko-finančni model programskega dela zavoda daleč od možnega in optimalnega, kar je sila skrb zbujajoče." Po trenutno veljavni zamisli naj bi uprava zavoda Maribor 2012 po novem postala dvočlanska, v njej naj bi bila torej le še generalna direktorica Žilič-Fišerjeva, ki bi si sicer izbrala svojega svetovalca za poslovne zadeve, in programski direktor Čander.
Radovedni prijatelj bivše direktorice
Postopanje programskega direktorja Mitje Čandra bo v bodoče pod še bolj podrobnim drobnogledom sveta zavoda Maribor 2012, tudi po zaslugi Milana Petka, nekdanjega poslanca LDS in bivšega strankarskega prijatelja Helene Hvalec. Petka je Mestna občina Maribor imenovala za člana sveta zavoda tik pred marčevsko sejo sveta, na kateri je potem podal pobudo, da naj Čander predstavi poročilo o svojih programskih sodelavcih. Petek je v Čandrovem poročilu včeraj pogrešal podatke o vrednostih pogodb s sodelavci, skupaj jih 63. Zaželel si je tudi, da bi svet na naslednji seji izvedel, po kakšnih merilih in kriterijih je Čander te ljudi izbral. Ali Petkovo radovednost doživlja kot nagajanje, ker je javno zahteval odhod Hvalčeve? "Bolje, da nič ne komentiram. Gospod Petek je pač vedoželjen," nam je odvrnil Čander in dodal, da povsem zaupa v kompetentnost svoje ekipe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar