torek, 5. april 2011

Usoda Helene Hvalec visi na nitki

EPK ima velik problem. Svet zavoda je zavrnil revizijo, ki jo terja generalna direktorica. Usoda poslovne direktorice Helene Hvalec evidentno visi na nitki. Za nameček je zdaj storila še novo napako – ne odgovarja medijem. Novinarji so tukaj za to, da branijo javni interes, EPK pa ni privatna firma, zato so dolžni odgovarjati. Na tej strani smo že nekajkrat opozorili, katerih vprašanj novinarji žal ne zastavljajo protagonistom. Čiste finance in transparentnost odhodkov, npr. honorarjev, so med njimi. Novinarji te ali one hiše zgolj ugibajo, ali je X prejel tak in tak honorar. Ni njihova naloga, da sprašujejo in raziskujejo? Bodo zdaj uspeli problematizirati vsaj to, da jim epekajevci preprosto morajo odgovarjati na vprašanja in je vse drugo nedopustno? Da za aktualni zaplet ni kriva le Hvalčeva, temveč svet zavoda, je tudi jasno. Vodilni v javnem zavodu imajo velikansko težavo – najprej se bodo morali zediniti, ali si želijo revizije ali ne. Dilema, ki je ne bi smelo biti, ko gre (tudi) za naš denar. Dilema, ki je ne bi smelo biti, ko hkrati govorijo o likvidnostnih težavah. Smešna dilema.
Večer, sreda, 6.4.2011, stran 14, KULTURA, avtor: Petra Zemljič
EPK: Hvalčeva ne odgovarja, Fišerjeva čaka na revizijo
Poslovna direktorica zavoda EPK Helena Hvalec se je zavila molk in ne odgovarja na novinarske klice, prav tako pa ni komentirala izjave ministrice za kulturo Majde Širce, ki je po petkovem sestanku z mariborskim županom Francem Kanglerjem javno opozorila, da na tem mestu pričakuje človeka, ki bo nalogi kos. Dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda, pa je dejala, da se strinja z ministrico, da tako velik projekt na vodilnih mestih zahteva kompetentne in sposobne ljudi.
         Zaplet je nastal potem, ko je javnost izvedela za nenavadne pogodbe, ki jih je Hvalčeva podpisala s podjetjem Zadrga za marketinške storitve mimo javnega razpisa, s tem pa med drugim kršila načela transparentnosti in konkurenčnosti. Svet zavoda na marčevski seji na začudenje mnogih o tem ni razpravljal, to pa je razjezilo programsko ekipo z Mitjem Čandrom na čelu, ki zadnje mesece dela praktično z mizernimi sredstvi, kajti zavod je v likvidnostnih težavah. Mitja Čander je torej jasno povedal, da tako ne bo mogel delati, Hvalčeva se ne oglaša, Fišerjeva pa še odgovarja: "Zaradi nejasnosti pri dosedanjem poslovanju zavoda in predvsem zaradi potrebe po postavitvi jasnih okvirjev delovanja v prihodnje sem svetu zavoda podala predlog o poglobljenem pregledu poslovanja s strani izvajalca z mednarodno licenco. Menim, da je to ključno za moje sodelovanje pri tem projektu. Cilj mojega delovanja je transparentnost vodenja, v skladu z zakonitimi podlagami in skladu z moralnimi ter etičnimi standardi. Delovanje, ki je v preteklosti odstopalo od teh kriterijev, odločno obsojam, vsekakor pa do prejetja poročila revizije težko komentiram podrobnosti."

Razkriti sporni posli, ki jih je izpeljala Helena Hvalec, poslovna direktorica javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, so bili še ena tema včerajšnjih pogovorov v pisarni kulturne ministrice Majde -irca. Na sestanku sta bila poleg mariborskega župana Franca Kanglerja prisotna še podžupan Janez Ujčič in Suzana Žilič Fišer, ki je včeraj nastopila mandat generalne direktorice zavoda Maribor 2012. Poročali smo, da je kritizirana Hvalčeva sklenila vrsto pogodb s podjetji v lasti Dejana Vlaisavljevića in s skupino njegovih sodelavcev, na podlagi katerih jim je zavod izplačal že več deset tisoč evrov. Samo za novoletna darilca je tako Vlaisavljevićevo podjetje Zadrga lani dobilo 5656 evrov, letos pa njegovi sodelavci prejemajo po 11.000 evrov mesečno. Žilič-Fišerjeva je na minuli seji sveta zavoda zahtevala, naj občina izpelje revizijo poslovanja, vendar je svet to zavrnil. Ministrica je na sestanku poudarila, da pričakuje zakonito in transparentno poslovanje EPK, na mestu poslovnega direktorja pa nekoga, ki bo nalogi kos. Kangler naj bi -irci zagotovil, da bo razmere v zavodu uredil. Kaj konkretno to pomeni, ni znano. (odlomek)

Ni komentarjev:

Objavite komentar