torek, 12. april 2011

Naročniki obstrukcij in prava pravcata EPK teorija zarote

Scenariji so isti: nekaj dni nazaj je Kangler jasno namigoval na teorijo zarote: proti nam delajo naročniki, ki si ne želijo uspeha EPK. Zaradi njih gre marsikaj narobe. O tem smo že pisali. No, župan celo trdi, da ga želijo temačne sile zrušiti. Danes je isti motiv kot razlog za svoj odstop posredno ponovil še Pandur v intervjuju za Večer, vendar dopušča možnost, da si naročniki želijo drugačen EPK, karkoli že to pomeni. Seveda se je nesmiselno ali vsaj težko boriti proti njim, zato odstop: Naročniki obstrukcij si želijo drugačen EPK.

Proti EPK obstajajo torej naročniki in zarotniki, proti njim se je nemogoče boriti, pravi. Ta drugi in ne prvi (glej spodaj) je dejanski razlog za odhod večno nerazumljenega umetnika. Žal so nam znova pozabili povedati, kdo so ti naročniki in konspirativne klike. Na tem mestu smo ves čas trdili, da je EPK iniciiran kot politični projekt. Če ni diskurz o teorijah zarot v tem primeru politična floskula, le kaj je? Še ilustrativni citat iz današnjega intervjuja v Večeru:
Prvi razlog je, da ocenjujem, da je programski svet, ki sem mu predsedoval, svojo kreativno vlogo uspešno opravil, s tem ko je potrdil programska izhodišča EPK in vzpostavi novo platformo evropske prepoznavnosti. Drugi razlog so napadi in obstrukcije. Mnoge je motila moja dvojna vloga v EPK, predvsem moj umetniški angažma, ki so ga v javnosti in v medijih neprestano negativno interpretirali, blatili, smešili ... Neumno so poskušali celo diskreditirati mojo umetniško kariero doma in v tujini. Vsakomur je zdaj že jasno, da si 'naročniki' teh obstrukcij, ne posamezni novinarji, želijo drugačen EPK. Ali si ga sploh želijo, je tudi vprašanje, ampak vsekakor si želijo drugačen EPK, kot ga bomo verjetno v bližnji prihodnosti imeli priložnost videti. Z ustvarjanjem izrazito negativne klime in poskusi kriminalizacije mojega dela so otežili tudi normalno realizacijo Čandrovega programskega koncepta. Ocenjujem, da bo z mojim umikom prav gotovo vsem lažje.
Komentar o Pandurjevem odstopu še sledi, že zdaj pa lahko rečemo, da so prijavitelji na našo nagradno igro Zlata kanglica še pred težjo nalogo.

1 komentar:

  1. Popolnoma se strinjam s Kanglerjem in Pandurjem, z dopolnitvijo, da ne le "naročniki", ampak VSI si želimo drugačen EPK.
    S tem, da imamo VSI drugi, in verjetno tudi "naročniki" v mislih EPK, ki bi to tudi bil. Torej EPK s poudarkom na K.
    Nisem povsem prepričan, da je bil EPK zasnovan kot politični projekt. Če me spomin ne vara, je pred davnimi davnimi časi, ko je Mariboru "vladal" sicer prav tako nepriljubljen, zato pa bistveno manj zbegan* župan, namreč Sovič, MOM zaupala Kibli (Dobrila?) snovanje EPK.
    Ta je zadevo opravila dovolj dobro, (ali, če hočete, slabo), da jo je bilo mogoče spolitizirati.
    No, in sedaj pač imamo, kar imamo, nimamo pa EPK - in ga skoraj zagotovo tudi ne bomo imeli. Niti v kakšni s kulturnega vidika skrajno "ofucani" izvedbi ne.

    -----------
    * hitel sem napisati "kontroverzen", pa sem se spomnil, da slovenska sodišča ta izraz uvrščajo med žaljivke, zaradi katerih si lahko kaznovan (Dnevnik).
    atta

    OdgovoriIzbriši