sreda, 20. april 2011

Velika srečna družina v veselem objemu

Bi bili veseli teh srečnih obrazov, če ne bi bilo videti tako zelo sumljivo, saj je bilo še včeraj vse narobe: Kangler in Širca v objemu na skupnem spravnem sestanku, EPK vodstvo odločeno, da »pluje na skupni ladji«, kot so dejali. No, nekaj rezov bo: Helena Hvalec leti, funkcije poslovnega direktorja menda poslej več ne bo, spremenili bodo akt o ustanovitvi in seveda pospešeno gradili UGM (s poročno dvorano vred). MMC RTVSLO:

Ministrica Širca na sestanku o EPK: Maribor in država "stopata z roko v roki in se podpirata"
Hitri postopki za UMG, spremenjen ustanovitveni akt
20. april 2011 ob 21:09
Maribor - MMC RTV SLO/STA
Ministrica za kulturo Majda Širca se je danes sešla z glavnimi akterji projekta Evropska prestolnica kulture v Mariboru 2012, govorili pa o investicijah projekta in težavah pri delovanju zavoda Maribor 2012.
Ministrica je po sestanku z mariborskim županom Francem Kanglerjem, generalno direktorico zavoda Maribor 2012 - EPK Suzano Žilič Fišer in programskim direktorjem zavoda Maribor 2012 Mitjo Čandrom kot ključno ugotovitev predstavila ugotovitev, da pri projektu EPK Mestna občina Maribor in država "stopata z roko v roki ter se podpirata".
Skupna ladja k gradnji UMK-ja Maribor
Tudi mariborski župan Kangler je dejal, da so na sestanku ugotovili, da plujejo na skupni ladji k gradnji Umetnostne galerije v Mariboru, ki se bo združila z Mariborskim kulturnim središčem (MAKS). Ministrstvo stoji za investicijo v Umetnostno galerijo v Mariboru (UMG), ki je ena izmed prioritet, ki so ji bila namenjena sredstva v okviru kohezijskih skladov. Kangler je dejal, da so danes ugotovili, da so na "skupni ladji, ki pluje k gradnji UMG-ja Maribor".
Kangler je razložil, da sta njegova ekipa in ekipa ministrstva za kulturo ugotovili, da bo galerija zgrajena v prihodnjem letu, če bo Mestna občina Maribor na naslednji mestni seji sprejela določene sklepe. Ministrica pa je povedala, da ko bo Mestna občina Maribor zagotovila nedvoumne pogoje za delovanje v javnem sektorju, vezane na last zemljišča in druge pogoje, se bodo takoj začeli postopki za pridobivanje sredstev iz kohezijskih skladov za gradnjo UMG-ja Maribor.
Odpravljive težave v delovanju zavoda
Po Kanglerjevem mnenju zavod Maribor 2012 deluje dobro in je "blizu programa", po njegovem mnenju pa bo treba pri občini, zavodu in drugih ministrstvih ugotoviti možnosti za dodatno financiranje programa. Vrednost programa zavoda v letih 2011 in 2012 Čander ocenjuje na 26 milijonov evrov za celotno regijo s partnerskimi mesti brez investicijskih stroškov.
Glede težav, ki so nastale znotraj delovanja javnega zavoda, so po ministričinih besedah na sestanku ugotovili, da so odpravljive. Kangler je povedal, da je poslovna direktorica zavoda Helena Hvalec, ki naj bi bila kriva za nepravilnosti pri poslovanju zavoda, sporazumno prenehala delovno razmerje. Mariborski župan je še povedal, da so se na sestanku dogovorili, da bodo spremenili akt o ustanovitvi zavoda. Imeli bodo samo programskega direktorja in generalno direktorico, ki si bo sama izbrala pomočnika za poslovni del.

Ni komentarjev:

Objavite komentar