sobota, 23. april 2011

Peco, zajahaj svojo kroglo!

Še en dopisovalni krog sojenih in nesojenih idejnih očetov EPK. Rukavina odgovarja Petru Tomažu Dobrili v današnjem Dnevniku; odgovor na odgovor.
Pojasnilo k Priliki k pojasnilu o članku "Pa kaj še"
Odprta stran - sobota, 23.04.2011 Tekst: Bralec
Še kako dobro poznam postopke izbire, dragi Peco, prav tako pa tudi pravila in način dela izbirne komisije, ki je po drugem zagovoru v novembru 2008 izdala poročilo, v katerem je dobesedno zapisala, da "so bili impresionirani nad zavzetostjo, entuziazmom in ambicijami novega mariborskega teama ter da jih veseli, kako je mesto izboljšalo kandidaturo v primerjavi s tisto, prezentirano v aprilu istega leta".
O aprilski prezentaciji lahko tisti, ki jih to seveda zanima, povprašajo v Bruslju prisotne župane in člane delegacije. Kako je v resnici bilo, so mi povedali oni, še več pa predsednik izbirne komisije sir Robert Scott, ki je, če že zame meniš, da nisem, najverjetneje prebral vsa pravila in vodil izbor. Toliko o tej točki. In verjemi, o tem ne bi nikoli spregovoril, če me ne bi ves čas vlekli za jezik, ker se je dogajalo pred mojim prihodom v projekt!
Drugo natolcevanje - Guimaraes je "iztržil" 18 milijonov evrov sredstev za programe in projekte, Maribor pa 0! Seveda, saj je šlo za sredstva strukturnih skladov, ki jih je pametna Portugalska namenila tudi za izvedbo programov EPK, da jih je lahko počrpala od Evrope, in to že v času kandidature, naša država pa se kljub mojim neštetim pobudam ministrstvom in celo predsedniku vlade tako pač (še!) ni odločila in bo verjetno raje pustila ta evropska sredstva neporabljena, jaz pa ostajam luzer, ker mi ni uspelo o tem prepričati vlade. Tudi prav.
Pa še večno ponavljana laž o "izgubi" Narodnega doma Maribor pri Festivalu Maribor in izobraževalnih vsebinah Kulturno izobraževalnega središča ter insinuacijah, da je to dobil Festival Lent?! Ponovno odgovarjam, samo zato, ker tolikokrat ponavljane laži lahko obveljajo za resnico - Mestna občina se je zavestno odločila že v začetku leta 2008, ko me ni bilo še niti blizu EPK, naj Narodni dom razvija kot inkubator programa Festival Maribor in Kulturno izobraževalno središče. O tem obstajajo pisni dokumenti. Realizacija se je zgodila jeseni, po sprejemu rebalansa mestnega proračuna, ko je MO Maribor kot edina od partnerskih občin ravno zaradi transparentnosti vlaganj v programe EPK v proračunu ustanovila posebno postavko. Sicer pa vse to zelo dobro veš. Festival Maribor se je osamosvojil in dobiva še vedno kot eden najpomembnejših programov EPK skoraj identična sredstva vsako leto, enako se je v letošnjem letu ustanovil zavod Most, ki upravlja programe Kulturno izobraževalnega središča.
Grdo se sprenevedaš, ko trdiš, da so sestanki začasnega sekretariata praviloma ostali brez zapisnikov. Dobil si vse zapisnike, kar lahko dokažem, in vsi so spravljeni v arhivih zavoda Maribor 2012, kjer si zaposlen. Ponovno ne govoriš resnice, ko trdiš, da je javni zavod moja zamisel. Nasprotno, ves čas sem se zavzemal za pravno osebo zasebnega prava, kot je slučaj v skoraj vseh ostalih EPK, in pridobil o tem tudi izjemno relevantno ekspertno mnenje dr. Bogomirja Kovača, ki ga žal vi na ministrstvu niste upoštevali. Prav tako je bila ideja vas na ministrstvu, da bi izvedbo prevzel Narodni dom, kar je bilo za nas popolnoma nesprejemljivo, ko smo slišali za pogoje, pod katerimi bi naj to počeli. Žal so se tudi na začetku odlični odnosi med akterji iz Maribora in ministrstva čudežno poslabšali ravno po tvojem prihodu na MK. Res nenavadno naključje.
Peco, zajahaj svojo kroglo in poleti z njo visoko, visoko, mogoče boš z višin videl vse skupaj dosti bolj jasno.
Vladimir Rukavina

Ni komentarjev:

Objavite komentar