petek, 29. april 2011

Novi UGM na mestotvorni lokaciji

Iz intervjuja v današnjem Večeru z direktorico Umetnostne galerije Maribor Bredo Kolar - Sluga povzemamo enega zanimivejših delov o novi umetnostni galeriji – tako imenovanem UGMAKS-u. Kot že rečeno, v tej igri kolobocij s projekti niti malo ni jasno, kaj je od razvpitega Pandurteatra na »matični« lokaciji sploh ostalo in kako se bo ta objekt imenoval. Ostaja zgolj nagradna igra Zlata kanglica. Namreč, če bo MAKS, ne bo UGM, in obratno. Bomo hodili v galerijo v MAKS ali v gledališče v UGM? Obetajo nam multipleks, kjer bo v sosednji dvorani očitno kraljevalo Pandurjevo gledališče (nihče ne ve, v kakšni obliki, kot tudi nihče več ne ve, od kod še zmerom takšna moč Pandurja, ki se je na pol poslovil). Kolar-Sluga ne oporeka niti poročni dvorani. Se pa zaveda, kot pravi, da bo za prenos takšne institucije na desni breg Drave, kar ima za mestotvorno dejanje, potrebna dodatna energija. Spodaj navajamo njeno misel, ki spravlja v začudenje: omenja možno nadaljevanje projekta na predvideni lokaciji na Lentu in možen korak naprej, ki pa ni bil narejen, in to navzlic temu, da občina ni uspela odkupiti zemljišča. Kako bi se gradnja objekta na parceli, katere lastnik ni investitor, sploh lahko začela? Celoten članek je dostopen na tem mestu, spodaj odlomek:
Lokacija na desnem bregu je bolj mestotvorna
         Ste po propadu pogajanj opcijo na desnem bregu takoj sprejeli?
         "Župan nas je seznanil z opcijo in takoj smo pričeli s preverjanjem možnosti. S samo lokacijo nismo imeli težav. Prav to lokacijo smo namreč v prvi fazi s projektnim svetom tudi sami predlagali, vendar takrat, leta 2008, odkup ni bil možen, zato smo pričeli iskati lokacijo na zemljiščih, ki so v mestni lasti. Lokacija na desnem bregu Drave se nam zdi veliko bolj mestotvorna. Desni breg potrebuje 'injekcijo' z odprtimi vsebinami in galerijske vsebine so takšne, seveda pa bo potrebne veliko več volje in energije, da bomo privabili kulturno publiko, ki je nekako zasidrana na levem bregu. Zdaj že vemo, da evropska prestolnica kulture (EPK) načrtuje dogajanje v prostorih tovarne Boris Kidrič pa tudi univerza razmišlja o nekaterih objektih v tem prostoru, tako da nova umestitev dobiva še dodaten smisel."
         
Toda slišati je, da je bil prav odkup zemljišča dodaten zaplet tudi na levem bregu.
           "Drži. Seveda se lahko vprašamo, kako je pri enem projektu vse steklo brez težav, pri drugem pa se je zapletlo vse, kar se je zaplesti dalo. Vendar zemljišče, ki je sicer res majhen del celotne parcele na Lentu, ni bilo odkupljeno. Pristojni organi lahko povedo, da se uradna cenitev nikakor ne ujema s ceno, ki jo je postavil lastnik. Zaradi tega je bilo težko narediti korak naprej. Projekt se je zato spremenil v faznost in bi se gradnja kljub oviri lahko pričela takoj."
         
Zdi se namreč, da občina vso krivdo za propad projekta vali na madžarske arhitekte, očitno pa je bilo narobe še kaj drugega.
         "Težave z zemljiščem gotovo niso zanemarljive, ampak kot rečeno, to prve faze gradnje ne bi zavrlo."

1 komentar:

  1. Našel se je kar obširno komentiran čanek na večerovem blogu:

    http://www.vecer.com/blog/vecer_plus?id=48557

    VEČER plus
    Objavljeno: petek, 29. april 2011 ob 12:58
    Prostor brez vsebine, vsebina brez prostora ali Direktorica brez...
    Ne vem kaj je tako obrazložilno pomebnega bilo, za tako veliko plahto vsakdanjih puhlosti...mogoče, da se izpostavi kreativni potencial vodje galerije, njena energija, njena svetovljanska poteza sredi zagamanega Maribora ali le protiutež kakšni drugi dami, ki vedri v drugi instituciji...

    OdgovoriIzbriši