četrtek, 14. april 2011

Epekajevski aufbiks: se za 500.000 evrov splača tudi tepsti?

Če gre verjeti skrajno nezanesljivemu Požareportu, se na EPK po novem tepejo. Seveda za denar, kaj pa drugega. In če zgodba o štajerskem aufbiksu drži, se riše novi mejnik v že zdaj burnem življenju EPK, ki mu zvesto sledimo na tej strani. Dva elementa zgodbe sta dramatična: ob fizičnem pretepu (Čander je potrdil le metanje stola) seveda še bolj domačijsko barantanje in vsote, ki se o tem omenjajo. Naj spomnimo, programski direktor nima nobene pristojnosti obljubljati karkšenkoli denar. Bo zanikal takšno obljubo? Spomnimo, še dva dni nazaj je Mitja Čander v Odmevih (12. 4. 2011) omenjal hude finančne težave sodelavcev EPK in dejstvo, da jim bodo v nekaj dneh mogoče izklopili telefon. Požareport se bere takole:
Na EPK se tepejo: po odstopu Pandurja je Živadinov fizično napadel Čandra
Začelo se je: na mariborskem projektu Evropska prestolnica kulture že prihaja tudi do fizičnih obračunov. Po nenadnem odstopu slovitega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja z mesta predsednika programskega sveta je včeraj popoldne prišlo do fizičnega obračuna med znanim umetnikom Draganom Živadinovom in programskim direktorjem EPK Mitjo Čandrom.
Dragan Živadinov je v Naskovem dvorcu sredi Maribora, kjer je tudi sedež EPK, imel predavanje o svojem projektu Zvezdni met oziroma Gagarinov let. Živadinova je očitno razjezilo. ker je Mitja Čander po dveh urah predčasno zapustil njegovo predavanje, menda zaradi drugih obveznosti. Potem se je Živadinov pojavil v Čandrovi pisarni, kjer sta začela razpravljati o denarju za sofinanciranje Gagarinovega leta. Živadinov namreč zahteva 500 tisoč evrov, Mitja Čander pa mu je dal vedeti, da lahko dobi kvečjemu 100 tisoč evrov. Živadinov je menda pobesnel, pravijo naši viri, začel metati stole po pisarni in se fizično lotil Čandra. Med drugim naj bi ga davil za vrat, narazen pa naj bi ju spravili šele prisotni uslužbenci in sodelavci EPK.
Natančne informacije bomo objavili po pogovoru z Mitjo Čandrom in Draganom Živadinovom, ki sta zaenkrat po telefonu nedosegljiva.
Spomnimo, pred leti je Dragan Živadinov med pripravami gledališkega projekta Krst pod Triglavom v Cankarjevem domu pretepel Jonasa Žnidaršiča.
Po objavi članka nam je Mitja Čander povedal, da je Draganu Živadinovu že pred dvema mesecam na sestanku pojasnil, da mu EPK, kot koproducenti njegovega projekta Zvezdni met, ne morejo dati več kot 100 tisoč evrov. Dragan Živadinov pa je govoril, da je zanj "denar materija v gibanju. Včeraj se mi je mudilo na mestni svet, Živadinovu pa se je povsem utrgalo. Stol je res vrgel po dvorani, šel je proti meni in grozil, da me bo sesul, vendar sem ga umiril, še preden se me je dotaknil. Nisem se mu pustil sprovocirati," je incident za naš portal opisal programski direktor EPK Mitja Čander.



5 komentarjev:

  1. zanimivo, ravno včeraj sem sestavljal napovednik za naš naslednji dogodek, bil pa sem pod vplivom trenutnega mizernega ozračja, ki se mi zdi, da so se ga nalezli več ali manj vsi kulture željni meščani.. (da ne bo kakšne pomote - spodnji napovednik/vabilo nima veze z zgoraj navedenim incidentom in je v bistvu nastalo pred njim)..


    Spoštovani ljubitelji kulture!!

    Izvedli smo revizijo kulturnega stanja v mestu in potrdili vse domneve in špekulacije o gosti megli, ki je preplavila mesto. Nihče nič ne ve, če že ve, pa odstopi in mu tako ni treba povedati. Baje da bo vse tako, kot je bilo načrtovano in da bo Maribor v letu 2012 dobil to, kar si zasluži. Torej brez skrbi!! Vse je OK!!

    Kaj pa si Maribor sploh zasluži? Zaslužiti se da namreč marsikaj, med drugim tudi batine, kar je bila naša prva asociacija, a vendarle menimo, da si Maribor zasluži veliko več. Tudi Vinilija, Pekarna Magdalenske Mreže, Udarnik, druga društva in posamezniki, uporabniki, privrženci in obiskovalci smo Maribor in zato tudi pričakujemo prav to, kar si zaslužimo – kulturo in ne batin. Kulturo, ki nam bo blizu in bo samo naša in nas ne bo tepla.

    Če se danes vsak zgovarja na recesijo, na kaj naj se zgovarjamo potem mi, ko nas recesija spremlja že od samega začetka? Odločili smo se, da imamo izgovorov, čakanj, zavlačevanj in prikrivanj dovolj in se sprijaznili z dejstvom, da smo sami in pred velikim izzivom. Maribor si zasluži kvalitetno kulturno ponudbo ne le v letu 2012, ampak že letos in si jo bo zaslužil tudi po letu 2012. K navedenemu bomo prispevali po svojih najboljših močeh – obenem pa vas pozivamo, da podprete čim več naših dogodkov in se tako skupaj upremo poškodbam, ki bi jih zaradi morebitnih batin lahko utrpeli.

    Vabimo vas, da se na velikonočno nedeljo 24. aprila udeležite dogodka v dvorani GUSTAF, kjer VINILIJA in PEKARNA gostita izvrstnega didžeja iz Dunaja Tom Wielanda. Poplesavali boste predvsem ob ritmih glasbe iz 70ih - funka, soula, spiritual jazza do sodobnega drum&bassa, latina, reggae, ki jih bo Tom mojstrsko povezoval v neprekinjeno celoto. Več o dogodku na http://www.facebook.com/vinilija#!/event.php?eid=145702945497495

    DA BOMO LAHKO SKRBELI ZA REDNO IN KVALITETNO KULTURNO PONUDBO V MESTU POTREBUJEMO VAS - OBISKOVALCE, PODPORNIKE, SODELAVCE, PRIJATELJE.. UPAM, DA PREPOZNATE NAŠ NAMEN IN DA SE VIDIMO.. NAJ BO VELIKONOČNA NEDELJA RES VELIKA!!

    Lep dan od VINILIJE!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Udri brigu na vselje!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantje, za taki denar bi se jaz tudi tepel!

    OdgovoriIzbriši
  4. NO, ORDNUNGA pa taka!

    OdgovoriIzbriši
  5. čander je cvikalica, mogu bi ga usekat

    OdgovoriIzbriši