petek, 22. april 2011

Helena Hvalec odstopila zaradi Čandrovega pogojevanja in izsiljevanja

Večerovo poročilo z včerajšnje zaprte seje sveta zavoda. Spet nič o reviziji, o odhajajoča Hvalčeva, katere odstop so sprejeli, že ve, kaj v njej piše in da je njej v prid. Kot je rekel župan Kangler, Hvalčeva je žrtev – ne vemo pa, česa ali koga. Kar vemo, so veliki očitki o netransparentnosti poslovanja in deljenju denarja mimo razpisov, o čemer smo večkrat pisali; dvom v primernost Hvalčeve je izrazila tudi kulturna ministrica. Svetniki znova niso razpravljali o Pandurjevem konfliktu interesov, ki zanima protikorupcijsko komisijo bolj kot organe zavoda, kar je resnično skrb zbujajoče.

Večer, petek, 22.4.2011, stran 12, KULTURA, avtor: PETRA ZEMLJIČ
Hvalčeva odšla, Čander dela naprej
Ob točki "kadrovske zadeve" zaprli sejo sveta zavoda EPK
Svet zavoda Evropska prestolnica kulture (EPK) včeraj ni razpravljal o delni reviziji, čakali bodo namreč na dokončno poročilo, a je po besedah generalne direktorice zavoda dr. Suzane Žilč Fišer jasno, da vsebina revizije ne bo prišla v javnost, preden o njej na zaprti seji ne bodo razpravljali člani sveta, predvidoma bo to na prihodnji seji. Glavna točka včerajšnjega srečanja so bile kadrovske zadeve, saj je odstopila poslovna direktorica Helena Hvalec, pred razpravo o tem pa smo smo novinarji morali zapustiti sejo. "Da je vrag šalo vzel," je že na začetku dejal Srečko Meh, zato je prav - kljub zapiranju seje za javnost, kar je na tej točki predlagal Milan Petek, z njim pa so se strinjali vsi prisotni člani -, da se po razpravi poda jasna in enovita izjava sveta.
         Helena Hvalec je bila kratka, dejala je le, da je revizija potrdila transparentno poslovanje in da odstopa zaradi pogojevanja in izsiljevanja programskega direktorja Mitje Čandra ter zaradi konceptualnih razlik v vodenju. Čander - ta je pred časom javnost obvestil, da se zavod nahaja v hudih likvidnostnih težavah in da je stanje, v katerem si ne zna predstavljati kakovostnega dela, zaskrbljujoče - je poudaril, da je s prihodom v projekt prevzel polno odgovornost, zato je v nekem trenutku, najprej interno, potem pa javno povedal, kaj si misli. Čeprav mu je žal, da se je vse zgodilo tako, kot se je, verjame, da so sedaj v zavodu na pravi poti, danes bo namreč v Vetrinjskem dvoru predstavil glavnino programa in dogovor s partnerskimi mesti. "Že pred nekaj tedni sem izgubil zaupanje v vodenje Helene Hvalec in to jasno povedal najprej predsedniku sveta zavoda, in ker se ni zgodilo nič, sem obvestil javnost. Motila me je pasivna poslovna politika, ta pa mora biti hitra, aktivnejša v iskanju rešitev, da bi projektu uspelo," je včeraj še izpostavil programski direktor.
         V imenu sveta zavoda je Franci Pivec, ki je nadomeščal upravičeno odsotnega predsednika sveta dr. Ota Lutharja, dejal, da je svet sprejel nepreklicni odstop Helene Hvalec, pooblastila pa prenesel na generalno direktorico. O vršilcu dolžnosti niso odločali, kajti v obravnavi je predlog za spremembo odloka o EPK-ju, ki naj bi prinesel drugačno upravno strukturo.
         Franci Pivec je včeraj na naše vprašanje, ali so na svetu zavoda razpravljali o odprtem pismu Vesne Lavrač, v katerem opozarja na domnevno nezakonito funkcijo sedaj že odstopljenega Tomaža Pandurja, odgovoril, da ne. V redakciji sicer hranimo dokaze, da je pismo v elektronski obliki že dobil Luthar, čeprav ga včeraj ni bilo na sejo, Lavračeva pa zatrjuje, da ima potrdilo, da je bilo pismo poslano priporočeno na svet zavoda že prejšnji teden. Spomnimo le, da nam je Luthar zatrdil, da bo pismo, če ga bo dobil, uvrstil na dnevni red. Zakaj ga ni, bomo preverili.
         

Ni komentarjev:

Objavite komentar