sobota, 16. april 2011

Pandurjeva dvojna funkcija zdaj na protikorupcijski komisiji

Današnji Večer o tem, kako se Pandur naj ne bi izločil pri odločanju o svojih projektih, in seveda njegovi (domnevni) dvojni interesnokonfliktni vlogi:
Večer, sobota, 16.4.2011, stran 11, KULTURA, avtor: PETRA ZEMLJIČ
Zaradi denarja za EPK oznaka nezadostno
Predsednik sveta zavoda Evropska prestolnica kulture dr. Oto Luthar napoveduje razjasnitev razmer in rešitve, javnega pisma o "nezakoniti dvojni funkciji" Tomaža Pandurja pa še ni prejel
V odprtem pismu svetu Zavoda Maribor 2012 Vesna Lavrač, bivša kandidatka za generalno direktorico omenjenega javnega zavoda, piše, da je že v svoji prijavi za to mesto opozorila na "nezakonito dvojno funkcijo" sedaj že bivšega predsednika programskega sveta Tomaža Pandurja, ta je pred dnevi odstopil. Meni, da programski svet odloča, kateri od prijavljenih projektov bo dobil javna finančna sredstva, zato je sporno, da je o tem, koliko jih je dobilo Pandurjevo gledališče Pandur Theatres, odločal tudi Pandur sam. Po neuradnih informacijah se Pandur naj ne bi bil izločil, ko se je o tem odločalo, je pa Lavračeva o tem obvestila tudi Mestno občino Maribor in Tomaža Pandurja, a odgovora ni prejela. Njena prijava je očitno romala tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije, od koder so nam sporočili, da so "prejeli prijavo glede domnevnih nepravilnosti pri dodeljevanju sredstev v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK). Komisija prijavo še obravnava, zato vam v interesu uspešne izvedbe postopka oziroma nadzora ne morem javno razkriti vsebine prijave oziroma postopkov v zvezi z njo, dokler je prijava še predmet našega reševanja".

         Dr. Oto Luthar, presednik sveta zavoda EPK, javnega pisma še ni dobil, in če ga bo, bo tega zagotovo uvrstil na dnevni red v četrtek, ko se bo svet zavoda sestal. Pravi, da se iz dneva v dan v javnosti pojavljajo različne informacije o zavodu, seveda ne najbolj svetle, to pa ocenjuje kot odraz razmer v Sloveniji, saj nas projekti, kot je EPK, ponavadi kar nesejo. "Še zmeraj skušam urediti številna vprašanja okoli vodenja in stvari se bodo uredile. Mitja Čander je že dobil nalogo, da večino programa predstavi prej, to pa zanima tudi nas. Poslovna politika je bila zakonita, to smo preverili, se pa je zgodil kratek stik. Zavod je mlad, ekipa je skupaj prišla z vseh vetrov in komunikacija ni mogla biti optimalna. Nerazumevanje se je zgolj generiralo in vse je pripeljalo do napetosti, ki jih bomo v četrtek razrešili. Po seji sveta bomo sklicali še tiskovno konferenco in pripravili sklepe, ki javnost morebiti zanimajo, s tem pa, upam, vnesli malo miru, ki jih zavod potrebuje. Rešitve se nakazujejo, burke, ki smo jim priča, pa me ne motijo," je na koncu še spomnil na zadnjo epekajevsko zgodbo, ko so skorajda zapele kulturniške pesti med programskim direktorjem Čandrom in umetnikom Draganom Živadinovom, ker je ta pač želel več denarja, kot mu ga lahko dajo v zavodu.
         Luthar poudarja, da Mitja Čander pač mora na glas povedati, da nima toliko denarja, kot bi ga nekateri hoteli. "Prav zato ima EPK oznako nezadostno. Prepričan sem, da se bodo takšni izpadi še dogajali in žal se bo to impliciralo na celotni zavod, čeprav smo priča konfliktom med direktorjem in izvajalcem. Na področju, kjer delam sam, se pri vsakem razpisu skregamo na tak ali drugačen način, to je dinamika, v nekih okvirih celo normalna," je za Večer še dejal Luthar.

Ni komentarjev:

Objavite komentar