petek, 15. april 2011

Kako tečejo natečaji za EPK na Ptuju?

Objavljamo prejeto pismo Borisa Fariča:
Pred kakšnim mesecem so na spletni strani EPK-prvi programi partnerskih mest (glej PTUJ) (http://www.maribor2012.info/index.php?ptype=0&id=157&echosub=1) objavili prve programe  in njihove izvajalce. Normalno, da je koordinator, ki ga je izbral ptujski župan, izbral programe, ki so všeč ptujskemu županu (Kurentovanje...). Kot proti utež tej agropop veselici so v prve programe dodali projekte Art Ptuj (ti so sedaj iz igre, ker so se zamerili ptujskemu županu) in dva festivala Študentske založbe (ŠZ). Zanimivo je, da je po enem tednu ŠZ, kot izvajalko, zamenjalo Evropsko središče za raziskave in kulturo Saga (ustanovitelji so županovi prijatelji). Na spletni strani ŠZ (http://www.poezijainvino.org/) so še vedno izvajalci festivalov na Ptuju.

Ali hočejo prikrivati očitne povezave selektorjev (Čander) in izvajalcev (ŠZ) programov? Bo Čander odstopil (kot Pandur), ko si bo zagotovil sredstva za festivale Študentske založbe? Zanimiva je tudi izbira članov programske ekipe in njihove "naključne" povezave s ŠZ.

Kot umetnik pošiljam na precej natečajev in v razpisnih pogojih velikokrat zasledim, da udeležba na natečaju ni dovoljena članom žirije ali podjetja, ki natečaj organizira.
Pri EPK zgleda tako, da se ga lahko udeležijo samo župani in njihovi zvesti kulturniki, ki so kar selektorji in izvajalci programov. Sami sebi dodeljujejo projekte. Enako je v celotnem delovanju države.
Boris Farič, Ptuj

Ni komentarjev:

Objavite komentar