torek, 19. april 2011

UGM zgodba: prevara ali le neskončna nesposobnost mariborske občine?

Zakaj Umetnostne galerije Maribor ne bo tam, kjer so jo dolgo časa načrtovali? Zakaj jo bodo zdaj stlačili v MAKS oz. Pandurteater? Je MOM sploh resno računala s tem projektom, ali gre sabotažo s figo v žepu? Se je zgodila velika prevara, ali smo priča neverjetnemu diletantizmu? Kdo se je pri tem okoristil, kdo je nevestno opravil delo, komu je šel denar za priprave?
Spomnimo, občina je želela zgraditi UGM na Lentu. Šla je v arhitekturni natečaj, zmagali so madžarski arhitekti, toda potem jim ni želela izplačati niti nagrade. Pogajanja so zastala, občina je menda postavila žaljive pogodbe in projekt je padel v vodo. Za ta namen je bila narejena rezervacija 10 milijonov evrov pri Ministrstvu za kulturo in zdaj Kangler upa, da bo lahko ta sredstva vnovčil za UGM na novi lokaciji na Studencih – v MAKSu.
Toda nekaj elementov v tej zgodbi je nenavadnih. Prvič, Na tiskovki 12. aprila 2011 je mariborski župan naznanil, da bi za prvotno lokacijo morali podreti vrtec. Da je to nedopustno. Ali tega niso vedeli že prej? Je ta vrtec na občinski parceli ali ne?
Drugič, imeli so časa eno leto, da stečejo dogovori za odkup parcel na lokaciji, toda odkupili niso nobene. Sedaj krivijo za zakasnitev pri pripravi dokumentacije dežurne krivce - madžarske arhitekte.
Tretjič, slaba dva meseca do skrajnega roka, ki ga je postavilo Ministrstvo za kulturo za pridobitev gradbenega dovoljenja, smo na začetku. Odkup parcel se ni zgodil, pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja  je jasno lastništvo parcele, na kateri se gradi, občina pa še vedno računa, da ji bo dala država 10 milijonov na lepe oči – za UGM na drugi lokaciji v drugačni formi in precej drugačno namembnostjo. Tu sta možni razlagi dve: občina iz nekega razloga nikoli ni zares želela graditi UGM na omenjeni lokaciji, ali pa občina ni sposobna izpeljati vseh postopkov, da bi do gradnje prišlo. Kdo bo odgovarjal v prvem in kdo v drugem primeru? Zdaj pa bi denar iz Ljubljane na vsak način rada imela. Vprašanje mestne svetnice na mestnem svetu 18. aprila 2011, ki smo ga pridobili glede tega, a žal v medijih ni ostalo zaznano, objavljamo spodaj.
MELITA CIMERMAN
ZELENI SLOVENIJE
VPRAŠANJE:
Glede na dogajanja v zvezi z Umetnostno galerijo Maribor in drugimi objekti, ki jih je mesto načrtovalo za prihodnja leta, predvsem pa za čas, ko bo MB kulturna prestolnica Evrope se odpira vrsta vprašanj. Zato prosim za celovit pisni odgovor o tem:
- kako so se vsebinsko in terminsko izvajale aktivnosti mednarodnega arhitekturnega natečaja za novo umetnostno galerijo, nabrežje reke Drave ter brv čez Dravo ter v nadaljevanju aktivnosti glede pridobivanja projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje za te objekte.
- koliko so znašali stroški izvedbe posameznih faz teh aktivnosti?
- kako je z lastništvom zemljišč, kjer naj bi stala nova umetnostna galerija, saj je nakup le -teh šele v letošnjem  programu Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.  Lastništvo zemljišč je eden od osnovnih pogojev za pridobitev gradbenega dovoljenja. Zakaj se lastništvo zemljišč ni pravočasno uredilo?
- kdo v MOM bo prevzel moralno pa tudi materialno odgovornost za trošenje davkoplačevalskega denarja zaradi nestrokovne izvedbe celotnega projekta, katerega rezultat je popolna ustavitev načrtovanega projekta po tem, ko se je zanj potrošilo že toliko davkoplačevalskega denarja.
- Sprašujem tudi, ali bo odgovarjal zaradi suma nevestnega dela v službi, kajti po naših grobih ocenah je bilo dejanskih izplačil iz proračuna za ta nestrokovno ustavljen projekt vsaj za 300.000 € k temu pa moramo prišteti še veliko število delovnih ur visokih uradnikov iz MU MOM, ki so tudi velik strošek za davkoplačevalce.
Maribor, 18.04.2011

2 komentarja:

  1. Lahkotnost preseravanja
    - sicer spisano že 1. aprila, a vseeno primerno za "podpis" k temu naslovu, sploh če pljunem besedo in dodam neskončnost:
    Neskončna lahkotnost preseravanja...
    Kdo se tako boji Franca Kanglerja, da ne upa znotraj vplivnega kroga oziroma kroga odločanja, postaviti župana na realna tla. Mar vsi?
    Gledam face prve bojne črte na rušenju: kot da hodijo politiki in gospodarstveniki skozi obrate, ki uspešno poslujejo, izvažajo in dajejo kruh z maslom, svojim delavcem; in oni ki hodijo skozi so tisti, ki so s vsojimi sposobnostmi zagotovili pogoje odličnega poslovanja.
    Tako pa gre v bistvu za pajace, kateri so si formo nastopa sposodili pri komunističnih zvezdnikih, vsaj Ujčič to odlično obvlada, ko je hodil skozi Tam v drugi ali tretji vrsti...zdaj v prvi, kot pribočnik.
    Rušenje postane mestni praznik: priložnost za doneč govor in en stroj, tehnološki višek univerzitetnega mesta, katerega simbol je točno tam kamor spada, na jašku mestne kanalizacije.
    Mi bomo, navkljub Ljubljani ali pa ravno zaradi nje, četudi nič nimamo bomo imeli vse in bomo dokazali kako smo složni v dreku zadolževanja...in dobili bomo barabo, ki nam mine postavlja, se bori proti našim velikim projektom...Maribor to sem jaz...kdor je proti meni, je proti mestu...
    Bil bi tam, če ne bi še malo dostojanstva sebe mene skupaj držalo in ...in kaj bi, žvižgal, vpil na gluhe, kamen vrgel, se vlegel pod bager...mogoče šerifa, pištolarja s strelišča na kolenih prosil, da naj neha ...med reporterji na eni strani in samodržci na drugi.
    Mesto potrebuje univerzalni kulturni center s programsko in vsebinsko vizijo. S tem se, jaz ki poznam vse kleti, dvorane in vse odre tega razsula, najbolj zavedam. Tudi zaradi epekaja in predvsem za poznejša, mogoče lepša leta...
    Sem spregledal ali resnično nihče ne upa ali ne najde asociacije s Centrom Pompidou, ki si ga je zgradil Pariz zase, Evropo in svet, a z drugačno logiko kot se zdaj gradi Maks...maksimalna zadolžitev.
    Takšen center bi potreboval Maribor; a zopet a...najprej umeščenost v regiji, potencial obiska, vsebine ob tistih med Benetkami in Dunajem ali Zagrebom in Minhnom...in projektni tim, ki bi tržno znal voditi in promovirati tak center, z vizijo, predvidevanji in lastno produkcijo...
    Ta idejni projekt, ki se je glavnima akterjema posvetil na sprehodu po Lentu pa nima razen Lame in ene gledališke predstave nič, a takoj 100 milijonov dolga...
    In zdaj komični zaplet še v povezavi z novo Galerijo...tudi ona bo tam, da se bo lahko zagotovilo nekaj državnega denarja....
    Bedaki, pripišem brez sramu ali kesanja: bedaki...z izredno sposobnostjo lahkotnega preseravanja.
    Zakaj...

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako res !

    Kulturna naveza Kangler - Pandur bo mescane zadolzila za desetletja. V mestnem svetu MOM so Zeleni edini, ki kaj vprasajo na to temo. Ujcic in Kancler sta sedaj placana podzupana in placilu primerno tiho.

    OdgovoriIzbriši