torek, 24. maj 2011

Lepo, da Maribor prejme nagrado Meline Mercouri, toda kdo je še ni?

Je prejetje nagrade Meline Mercouri velik uspeh za mariborski EPK? Kakor se vzame. Ob obveznih čestitkah tudi s strani Zofijinih in obujenem spominu, da smo vodstvu EPK nekaj denarja darovali tudi Zofijini, a nikoli prejeli kakršnega koli odgovora, pa le nekoliko pelina: koliko je vredna samohvala epekajevcev z besedami »Sklenili so, da si zavod s svojo prizadevno ekipo zasluži denar, ki ga bo namensko porabil za programe s trajnostno komponento« v luči dejstva, da so to nagrado podelili prav vsem evropskim prestolnicam kulture, odkar jo ponujajo? Seveda, razlaga je le ena: tudi ekipe iz Pecsa, Essna, Istanbula, Turkuja, Talina in Guimaraesa so bile enake prizadevne - doslej še ni bilo ekipe, ki ne bi bila. Manjša statistika:
Za kaj točno podeljujejo nagrado? Uradno pojasnilo na strani Evropske komisije:
Pecs 2010 – prejel nagrado (glej npr. tu)
Essen 2010 – prejel nagrado (glej npr. tu)
Istanbul 2010 – prejel nagrado (glej npr. tu)
Turku 2011 – prejel nagrado (glej tu)
Talin 2011- prejel nagrado (glej tu)
Maribor 2012 – bo prejel nagrado, kot jo bo prejel tudi Guimaraes.
Za kaj točno podeljujejo nagrado? Uradno pojasnilo na strani Evropske komisije se bere:
Through its Culture programme, the EU usually makes a financial contribution of €1.5 million to each Capital of Culture, to help fund events. Since 2010, this funding has been in the form of the Melina Mercouri prize – awarded in recognition of sound preparations by the host city.
The cities chosen do not perceive any kind of subsidy, although they are award-winning with the Melina Mercouri prize of EUR 1.5 million in respect of preparations for the capital, and they can benefit from the structural funds (ERDF) and the European Social Fund for urban development and improvement of infrastructure tasks. On the other hand, the participating cultural agents can apply for grants through s of the culture programme or other dependent of the Directorate-General for education and culture of the European Commission.

5 komentarjev:

  1. Pred tednom dni je bila na TV SLO 1 dokumentarna oddaja o Madžarski. Proti koncu oddaje je govoril tudi župan Pecsa o lanskoletni Kulturni prestolnici Evrope. Pohvalil se je, da je mesto v zadnjih letih iz evropskih virov počrpalo 330 milijonov eur. Mesto je bilo v celoti prenovljeno (pročelja, infrastruktura ...). Ob tem pa zadnja leta Večer neprenehoma piše o Pecsu, kot eni izmed slabših prestolnic kulture.
    Prav zanimivo bi bilo ugotoviti koliko sredstev je "počrpala" iz Evrope MO Maribor. Lutkovno gledališče, Vetrinjski dvor, sta verjetno edina primera EU sofinanciranja.
    In kako izgleda mesto sedem mesecev pred začetkom EPK? Zanemarjeno, enega pročelja ne prenavljajo. Mesto v propračunu nameni sto tisočakov za subvencioniranje prenove pročelij v starem mestnem jedru. Zanimivo, hiše ob mestnem parku že niso več upravičene do te subvencije. In izplen? Nikakršen, saj lasnikom enostavno dol visi, kako izgleda njihova hiša. O pripadnosti mestu v katerem bivajo, pa jim je malo mar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani Anonimni, se popolnoma strinjam. Tudi v zadnjem delu tega zapisa je znova nakazano, kako mariborski EPK na noben način ne črpa evropskih sredstev, zelo veselo pa razglašajo to nagrado, ki je polavtomatska.

    Še večja težava od zgornje pa tiči v dejstvu, da so mediji čisto tiho.

    OdgovoriIzbriši
  3. V velikem pričakovanju, Melinine miloščine
    3.5.2011 12:00:00 - (BLOG Večer)

    Pravijo ji tudi nagrada, za uspešno pripravo projekta EPK. Nagrada je, oziroma, je prav gotovo naša...
    Sicer so tu še Portugalci, a oni so s svojo organizacijo, promocijo, pridobljenimi sredstvi in programom, marketinško platformo...za nas iz Maribora, pičkin dim.
    Mi smo jih presegli...in mi jo dobimo...čez mesec dni, malo manj...
    Ko kakšni taborniki, ki so nagačili sovo in jo na razstavo v krajevni skupnosti postavili, se obnašajo oni iz dvorca...
    Niti približno ni v opciji, da bi enkrat Melinin poldrugi milijon bil razdeljen ali celo, na gospodarsko situacijo Portugala, zlobiran v celoti za njih...
    Ne, naš je in bo in lahko ga bomo razfrčkali in se slavili...
    In glede na sto in nekaj milijonov naših investicijskih dolgov pa državne podpore, je ta znesek, resnično, le miloščina za Maribor.
    Kaj EU ne bere poročil, ne spremlja dogajanj in komisija, pred katero recitirajo naši, je med enim in drugim brifingom na Bahamih, ali kaj...
    Ali pa pesnik in copy/paste doktorca, s pomilovanja vrednim ksihtom Peca pa golobradim politikom Kanclerjem, res svetijo s tako karizmo, da so tam in tu, že vsi slepi...
    Zdaj ko bo naračunu taki, veliki priliv, ki v bistvu: nekaj mesecev plač in honorarjev pokrije, bo zatišje v pogledu na projekt...zatišje, na Večeru in mlačna voda na drugih medijih, ki so zakupili svojo promocijo znotraj epeka projekta, za protiusluge objavljanja drobiža, s katerim se danes kitijo oni, katerim svetijo plastenke na poti v prihodnost...spravljivo.
    Glede na Melinino poreklo, bomo zaklali nekaj ovac, kar je v Mariboru že tradicija, namesto vola in se poveselili ob pesmi, grof beži, dvor gori, pivo teče, naj še teče kri...
    A te bo za fingrt, če je ne bodo komarji prej posrkali, pri tej brzkrvni zdužbi...
    Samo, so pa res bledi...

    PS
    Nerad se ponavljam, a pred več kot tremi tedni pripisano, se je uresničilo.
    Nastopilo je medijsko zatišje, saj EU podpira projekt kot "že uspešen" in je navdušena nad predstavitvijo.
    Edino kar je novo, so široki, /samo/zadovoljni nasmeški in veliko samopromocije na biciklih in v vrtcih...

    OdgovoriIzbriši
  4. PPS

    Iz izjave Žiličeve v Večeru....

    V zavodu EPK pozdravljajo odločitev, tudi v luči dejstva, da denarja ne dobi vsako mesto, ki je kulturna prestolnica Evrope, tako ga na primer ni prejel letošnji estonski Talin.

    ?

    Dobro jutro, gospa direktor, Ujčič kliče...

    OdgovoriIzbriši
  5. Če to dejala generalna direktorica, se je očitno zlagala, glede na objavo demantija zgoraj:

    http://www.turku2011.fi/en/news/tallinn-2011-has-been-awarded-15-million-euro-melina-mercouri-prize_en

    OdgovoriIzbriši