ponedeljek, 9. maj 2011

Radio Marš vs. EPK, hiranje na obroke vs. eksplozije kulture

Kaj pa radio Marš? Kaj pomeni hiranje nekega mariborskega alternativnega radia v trenutkih hegemonije ultimativne etablacije kulture v mestu - skozi projekt EPK? Odlomek:
Etablirana kultura je O. K., neodvisna ne. EPK je mariborski vrhunec etablacije kulture, Marš je skrit vrhunec njegove zahteve po deetablaciji, zato je percipiran kot njeno maksimalno dno. V tem smislu bi lahko celo rekli: radio Marš je resnica mariborske kulture. Poglejte, kaj se dogaja z njim, in videli boste, kaj se dogaja z njo. ...Predvsem pa bi smeli od slovenskih medijev in novinarjev pričakovati nekaj požrtvovalne iskrenosti v obliki odpiranja prostora javni refleksiji o tem, kaj je kultura in kaj ni, kaj je govejega v njej in kaj ne, kaj sodi vanjo in kaj ne. Ter predvsem in ne nazadnje odpreti možnost vprašanju, ali v Mariboru po novem sledimo le še hamletovski kulturniški dilemi "biti v EPK ali sploh ne biti". Ob tem jim ne bomo nič zamerili, če se bodo razgovorili še o honorarjih in razglednih točkah režiserjev taiste šentflorjansko-shakespearjanske drame.
         EPK bo resnica mesta, so nam patetično dejali. Mogoče se panoptični kulturniški pogled, ki je razgled nad resnico mesta, ne odpira z zamišljene maksimalne centralne točke sredi Studencev. Mogoče ta pogled, ki ne potrebuje razgleda, seže le do bele stene v kleti zaprašene sobe brez oken na koncu Gosposvetske.

5 komentarjev:

  1. Sem sodeloval, "izobraževal", reševal pa tudi svetoval, a ta ljubi MARŠ noče in noče zakorakat. Res me bega zakaj ne more shodit?

    OdgovoriIzbriši
  2. da bi MARŠ lahko shodil potrebuje NOGE:
    - managerja
    - prostor
    - sredstva (marš ima 170.000 EUR dolgov)
    - celotno preoblikovanje (nedvomno ga zavira neaktivno in nezainteresirano društvo)

    MARŠ ima:
    - peščico kreativcev, ki skrbijo, da se radio vsaj plazi, če že ne more shodit
    - nekaj (vsekakor premalo) zvestih poslušalcev

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne razumem povezave Radia Marš z EPK-jem...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne razumem vztrajnega nerazumevanja MARŠeve situacije in priložnostnega populizma Zofijinih...
    predvsem, ker lahko samo škodi, pomaga nikakor.

    Razlogi so znani (trije direktorji zapored so zavod finančno izčrpavali), razmerja tudi, in to ne le tistim, ki vztrajajo z MARŠem še zdaj, v najhujših časih.

    Pomagajo lahko konkretne oblike pomoči, aktivnosti, predlogi, prispevki, ne pa javno trkanje po prsih, kako le "pametni" vidijo, kaj se z njim dogaja.

    Recimo sledite lahko konkretnemu predlogu:
    Nakažite 5 eur na MARŠev TRR:
    IBAN SI56 0451 5000 0455 729 (NOVA KBM d.d.)

    Verjamem, da boste z veseljem in ponosom gledali na svoj prispevek in jih ne boste pogrešali, MARŠevci bodo vsake konkretne podpore zagotovo veseli.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hej, anonimni, bere se, kot da si član ožje ekipe Marša.

    Kar se mene tiče, lahko napišem da bom upošteval tvoj predlog. Glede obojega: nakazila in tega, da več ne bom poskušal vztrajno nerazumeti Marševe situacije, da se več ne bom vdajal populizmu, da se ne bom več trkal po prsih...

    Vse dosedanje konkretne predloge vzamem nazaj. Tudi prosim marševce, da me več ne kličete. Vse to počnem le zato, da nekoga končno razveselim.

    Vse stvari imajo svojo mejo, ljudje imamo svojo mejo in dovolj je bilo. Kjer ni pameti, tam ni kaj sejati. Zato ne bom več poskušal. Obžalujem vse svoje zapise - čeprav smo se strinjali, da gremo v medije. Bodite veseli, ne bo jih več! Tudi meni je enostavneje nakazati 5 evrov.

    OdgovoriIzbriši