sreda, 30. marec 2011

V EPK gre za brezsramno prevzemanje vseh vzvodov oblasti in grabljenje denarja zase

Po novem so kritično novinarsko stališče končno dosegli tudi v Večeru, a si, zanimivo, bolj neposredno raje dajejo duška v 7DNI kot v njem. Zadnjič smo poročali o neusmiljeni kritiki Melite Forstnerič, danes jo, še večjo, zaznavamo pri Petri Vidali. Takole, iz današnjega (30. 3. 2011) izvoda:
7DNI, sreda, 30.3.2011, stran 1, 7DNI, avtor: Petra Vidali
Dvojec
Plenjenje

Pri evropski prestolnici kulture ne gre za običajen boj interesov, ampak za brezkompromisno, brezsramno prevzemanje vseh vzvodov oblasti
Res sem se trudila za ta zapis najti kulturniško temo, ki ne bi bila Evropska prestolnica kulture (EPK) Maribor 2012. O njej pišemo že tri leta, v zadnjih mesecih je intenzivnost sploh zrasla do plafona. Saj to bi bilo razumljivo, do eksplozije kulture je samo še devet mesecev. Kar ni razumljivo in razumno, pa je, da se moramo v času, ko bi morali predstavljati podroben program celoletnega dogajanja, mediji prehitevati z odkrivanjem, milo rečeno, nepravilnosti. Član programskega sveta Simon Kardum, ki je pretekli petek protestno izstopil iz sveta, je dal "nepravilnostim" naslednje ime: "lokalpatriotsko plenjenje proračunskega denarja in zadovoljevanje sebičnih interesov".
         Ob vsem, kar se dogaja, se je preprosto neprofesionalno in eskapistično ukvarjati z drugimi temami. V Mariboru je vse, kar se dogaja na področju kulture in umetnosti, povezano s prestolnico, tudi če je to dogajanje, ki ni bilo sprejeto v njen program. Ne le zaradi potencialne upravičenosti pritožb zavrnjenih, ampak predvsem zaradi dejstva, da bo prestolnični proračun bolj ali manj edini preostali mariborski kulturni proračun. Tisti, ki niso prišli v program, ostajajo dežurno tudi brez občinskih proračunskih kulturnih sredstev, tradicionalne prejemnike občinskega denarja pa kanalizirajo v prestolnični proračun. In očitno je, da se bomo z EPK ukvarjali tudi po 31. decembru 2012, ne le zato, ker bodo po najboljšem, najhitrejšem možnem scenariju nekatere institucije zgrajene šele takrat, ampak zato, ker nas bo zaradi izsiljenih investicij z dolgoročnim odplačilom pa tudi na kratki rok nabasanih žepov še dolgo bolela glava.
         Nepravilnosti je toliko, da je čudež, da sistem (ki sploh še ni v celoti vzpostavljen) ne razpade, pred eksplozijo kulture doživljamo eksplozijo interesov. Pa to ni običajen boj, ampak brezkompromisno, brezsramno prevzemanje vseh vzvodov oblasti. Vsak, ki pride zraven, postavi svoje prioritete in nagrabi denar zanje. Tisti, ki so že bili pri koritu, vzeli svoje, ne da bi bili naredili, za kar so bili plačani, so si izmislili kompleksne argumente za svoje nedelo, recimo, da ni dobro imeti programa prehitro, ker se potem vzpostavi boj med "programci". Nismo nasedli, ampak vseeno smo se nekaj časa še tolažili, da se je zapletalo tudi pri drugih prestolnicah pa da so se vodstva tudi drugje postavljala in zamenjevala še tik pred zdajci. So se, ampak po dostopnih informacijah - in mediji povsod bdijo nad svojimi prestolnicami - smo že pred začetkom prestolnice absolutni rekorderji tako po nedokončani, vedno znova spreminjajoči se strukturi prestolnice kot po nekontroliranih in tudi nekaznovanih finančnih malverzacijah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar