torek, 29. marec 2011

Zaradi jezikovnih pregrad in težav v komuniciranju stoji projekt nove UGM

Sicer ne štejemo za izrecno krivdo zavoda EPK, toda zgodba z madžarskima arhitektoma, ki bi morala projektirati novo stavbo UGM, je prešla vse meje dobri poslovnih navad. Članek na MMC RTVSLO na dan 25. marec 2011:
Maribor: Zapleti z arhitekti umetnostne galerije se nadaljujejo
Madžarska arhitekta, ki sta bila lani izbrana za projektanta nove stavbe Umetnostne galerije Maribor, še nista našla skupnega jezika z mariborskimi občinskimi funkcionarji.
Mariborski župan Franc Kangler in podžupan Tomaž Kancler sta se ob navzočnosti madžarskega veleposlanika srečala z arhitektoma Tamasom Levaijem in Agnes Joszai, ki sta bila lani na mednarodnem arhitekturnem natečaju izbrana za projektanta nove stavbe Umetnostne galerije Maribor (UGM). Kot je po srečanju povedal Kancler, rešitve še niso našli.
"Očitno je, da med nami obstajajo težave v komuniciranju, a ne le zaradi jezikovnih pregrad, pač pa v razumevanju nekaterih zakonov in postopkov, ki v naši državi veljajo. Teh izkušenj pa mlajši kolegi arhitekti nimajo in jih nočejo razumeti," je dejal Kancler, sicer tudi sam arhitekt.
Kancler: "Gre za velik in odgovoren projekt"
Kot je še povedal, tokrat pravzaprav ni bilo pogajanj, le nekakšen poskus mediacije, ki pa za zdaj ni dal rezultatov. Tako so se zgolj dogovorili, da jim vročijo nov poziv k že tretjim pogajanjem, na katerih upa, da bodo prišli do rešitve, se pravi, da bodo določili roke, ceno njihovih storitev in kaj spada v okvir njihovih nalog.
Pogajanja naj bi se po Kanclerjevih besedah nad aljevala že v ponedeljek, a so se težave pojavile tudi pri tem, da niso želeli sprejeti vročilnice za njihov osnutek pogodbe, na osnovi katere se sploh lahko pogajajo.
"Oni ne razumejo, da morajo oddati bančno garancijo. Če tega ne razumejo, potem ne razumejo še česa drugega, dejstvo pa je, da gre pri vsem skupaj za velik in odgovoren projekt, sofinanciran tudi s sredstvi države, ki pa jih lahko na ta način tudi izgubimo," je še dejal Kancler.
Rok za oddajo dokumentacije do konca maja
Levai in Joszaijeva sta bila za projektanta nove stavbe galerije izbrana aprila lani. Poslopje, ki bo zgrajeno poleg glavne tržnice na Lentu, sta si zamislila z razstavnimi prostori znotraj bele organske lupine, postavljene na prosojen galerijski parter s prostori za otroke, knjižnico, barom in restavracijo.
Zapletati se je začelo, ko madžarska ekipa ni izpolnila svojih obveznosti, povezanih s pripravo projektne dokumentacije, potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja. Zataknilo se je tudi pri plačilu, saj projektanti niso pravočasno oddali faktur za izdelane idejne zasnove.
Nova umetnostna galerija bi morala biti po prvih načrtih zgrajena do leta 2012, ko bo Maribor prevzel naziv EPK. Celotna investicija je ocenjena na nekaj manj kot 20 milijonov evrov. Vlada je januarja v ta namen obljubila deset milijonov evrov kohezijskih sredstev v prihodnjih treh letih. A pogoja za pridobitev tega denarja sta "primerljiva finančna participacija" mariborske občine ter zagotovitev vse potrebne projektne in gradbene dokumentacije do konca letošnjega maja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar