sreda, 8. junij 2011

Dule in Naša mala EPK klinika

Ne, ni Dušan Semolič in ni Urška Čepin. Ne, to je Dule v produkciji programskih sklopov EPK. Ker gre za močno kvaliteto in zahtevno umetniško vsebino, kar dveh sklopov. Po Zlatku Zahoviču kot promotorju EPK smo dočakali še visokokvaliteten »EPK humor« v podobi rednih mesečnih srečanj s »hišnikom Maribora« ali »hišnikom EPK« (ne morejo se odločiti, ali prvo ali drugo). »Naša mala klinika po epekajevsko« v podobi Dušana Vaupotiča Duleta je videti takšnale protomariborska Vinko Šimek karikatura:

Dule sicer uspe zastaviti nekaj relevantnih vprašanj, ki pa žal niso vredna smešenja: kaj bomo imeli od EPK, kaj bo od tega imela delavka v Sparu? Naša omiljena Duletova, namenjena kritikom: »Samo naj se pazi tisti, ker tu na EPK-ju smo sami sposobni!« Ja, smo opazili. Humor po epekajevsko, upajmo da dobro honoriran, seveda niti slučajno ne zadene in smeši samih protagonistov EPK-ja neposredno in konkretno. Ne grizi roke, ki te hrani? Dule, a smo mi proti EPK? No, na tej strani zbiramo material tudi za te potrebe in je na voljo. Recimo nekaj direktnih predlogov hišniku EPK za pristne komične skeče in čisto vest:

Zlata kanglica
Programska nostradamusovska izhodišča
Usodna privlačnost ničnih pogodb
Gobarska sezona EPK
Revizijski čudeži
Novinarske barikade
Drekači znova na delu
Pecunia non olet

in še na desetine drugih...

6 komentarjev:

  1. Nekako se mi vsiljuje misel, da je muki verjetno bil prisiljen (in pri tem najbrž tudi ni izjema), za participacijo pri projektu epk, nek dogovorjen odstotek iz naslova dodeljenih mu sredstev, sočasno predati osebi, mimo katere udeležba pravzaprav sploh ni mogoča - da bi se mu ta manever sedaj sploh še finančno izšel, mora pač iz nabora humoristov ki jih trži, potegniti ternovška z znatno nižjo tarifo od tiste, ki jo sicer zahteva šimek.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čisti presežek, še posebej kamera in montaža.
    Srednješolec bi dobil za takšen izdelek trojko.

    OdgovoriIzbriši
  3. Si kar predstavljam, naprej sodelovanje odkloni Vinko Šimek Šraufciger in ne more verjeti svojim očem, da ga blazno resno vabijo v EPK. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odjavna špica pove vse: produkcija RTS. Naveza Žiličeva - Ujčič že prinaša sadove. Izgleda, da bo naslednje leto in pol Ujotova TV kar dobro živela na račun EPK.

    OdgovoriIzbriši
  5. Če se ne zjočemo, se vsaj nasmejmo svojim neumnostim

    Moral sem si čas vzet, da ne bi po luži cepetal in da ne bi jemal špegl, za življenje in življenje, za špegl.
    "Puslušam sebe in gledam moje besede" v liku hišnika EPK; res malo zaokrožene in razmetane pa prisrčno obrnjene pri županu...
    Danes je nov čas, pljuni sebe in drugim se bo gravžalo pljuvati po tebi in iztakni si oko in pri drugem, ti bodo prizanesli, da boš kaznovan s pogledom na svojo kreaturo.
    Desetletja nazaj, sem ob jutranjem hodu v Vižmarje stopil preko Celovške in se odpravil nazaj v mesto, peš, ker je mesečna za trolo ostala nekje v trikotniku Šestica, Pen klub in Rio....vmes pa sestavljal mozaik ameriške samoizpovedi; nihče ni posnel toliko filmov o pobojih Indijancev kot oni sebi; in leta pozneje nihče toliko filmov o Vietnamskem napalmu in orangu...
    Takrat sem sestavil misel o samoobtoževanju in sebesmešenju in nasploh o socialno/politični formi kazanju s prstom nase, čeprav je to z zaporom prepovedano...takrat sem spoznal tudi ljudska humorista Tofa in nekaj pozneje Jako, ki ju je sistem vzdrževal, da ventil ni drugje razneslo...
    In ko gledam pa predvsem poslušam, ker ni kaj dosti za gledat, Aljošo, se spomnim že skoraj pozabljene socialistične, enoumne humorne forme...če si focn v špeglu primažeš, ti je pol odpuščeno in pol pozabljeno.
    In to je to, enostavno...forma ulične improvizacije in Duletova sposobnost sestavljanja priložnostnih besednih form, v dialektu seveda in z njegovo faco, ki vedno bolj na atejevo spominja, zadovoljiti nujo po liku tumastega hišnika.
    Nasmehnil sem se, nasmejal...seveda, zakaj ne.
    A Dule ni na strani kritičnega pogleda, ampak ga pomaga dušiti z močjo interpretacije in všečnega popizdevanja ter uslužnega projekta, v katerem je najbolj zanimivo spoznanje, ko se Latino-Režiser navdušuje nad spontanimi video domislicami in jih po nepotrebnem ponavlja...
    Dule je zvezda, njegov hišnik pa je hlapec hišnega sveta...zakaj ni na dvorišču zaplesal s predsednico; zakaj ni pošlatal, če ima Čander jajca...mogoče pa še bo, ker sem to zapisal.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hlapec hišnega sveta! Dobra primerjava!!

    OdgovoriIzbriši