ponedeljek, 6. junij 2011

Čander dvomi, da bo UGMAKS nared pred septembrom 2012, pa še takrat bo čudež

Iz intervjuja s programskim direktorjem zavoda EPK zvemo marsikaj zanimivega. Recimo naslednje: razen njega skoraj nihče ne omenja lokacije TVT Boris Kidrič, ki naj bi vase posrkala bistvo programa bivšega Pandurteatra oziroma Terminala 12 (mimogrede, kdo ga sploh še omenja?). Zdaj vsi mečkajo le o UGM alias MAKSu, ki pa ne more učinkovito pokriti dveh namembnosti. Razen tega Čander dvomi, da bo lokacija nared pred septembrom 2012. Spomnimo, Kangler vedno znova vztraja, da bo to sredi maja, ko prihaja v Maribor dalajlama. Pravijo...
Kaj se dogaja s prizorišči dogodkov?
Mnoga prizorišča so seveda znana, kljub temu pa se tukaj utegne pojaviti zelo nevarna prepreka za uspešno izvedbo EPK-ja. Sam ne verjamem, da bo UGM/MAKS zgrajen oziroma usposobljen pravočasno. Po najbolj optimističnih scenarijih bi lahko realno zaživel septembra, kar pa bi bil skorajda čudež. Spomnimo se samo ljubljanske opere. EPK in njegov umetniško prestižni sklop Terminal 12 se nahajata v hudi nevarnosti, da se lahko zlomi ambiciozni program uprizoritvenih in vizualnih umetnosti, saj SNG ne more absorbirati vsega zaradi redne sezone in svojih obveznosti, sedanja stavba UGM-ja pa utegne biti celo prodana.
Zavod se ni dolžan ukvarjati z infrastrukturo, zanjo odgovarja mesto in posredno tudi država. Ker vseskozi delujemo aktivno, smo podali po našem mnenju ne le predlog za rezervno rešitev realnih težav, ampak tudi opcijo za emblematično zgodbo EPK-ja kot revitalizacije mesta, ki se lahko poveže tudi z načrti univerze, ključnega momenta prihodnosti. Tukaj mislim na TVT Boris Kidrič. Težav z lokacijami je sicer še nekaj, a so realno lažje obvladljive.

Ni komentarjev:

Objavite komentar