četrtek, 2. junij 2011

Protikorupcijska komisija predlaga uvedbo prekrškovnega postopka za MAKS

Klemenčičeva protikorupcijska komisija je zadevo MAKS, danes bi torej verjetno morali reči UGM ali UGMAKS, s predlogom za uvedbo prekrškovnega postopka odstopila državni revizijski komisiji. O tem, kako domače, diletantsko in ignorantsko so na občini postopali ob sklenitvi dvajsetletne najemne pogodbe mimo javnega razpisa, smo že večkrat pisali (glej v iskalniku na strani). Današnji članek iz Večera, ki še zmerom pušča odprto vprašanje, ali bo mariborska občina še kar vztrajala v protizakonitem ravnanju ali ne:
Večer, četrtek, 2.6.2011, stran 15, KULTURA, avtor: PETRA ZEMLJIČ
Maks na revizijsko komisijo
Podpis o najemu kulturnega središa bo, če bo tako odločila revizijska komisija, mariborsko občino oziroma župan stal nekaj sto evrov

"Komisija je v zadevi Maks poslala državni revizijski komisiji predlog za uvedbo prekrškovnega postopka," so nam včeraj sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije. Več informacij o vsebini predloga nam niso razkrili, saj bi s tem, kot so zapisali, ovirali učinkovito izvedbo postopka. Prijava je romala na protikorupcijsko komisijo, potem so se javno pojavili dvomi o zakonitosti pogodbe za 20-letni najem Maksa (Mariborsko kulturno središče na območju bivše MTT Tabor) med mariborsko občino in podjetjem ZIM, ki mora do 20. maja 2012 zgraditi ta objekt, občina pa bi zanj 20 let plačevala letno najemnino dveh milijonov evrov. Pogodba je bila podpisana decembra lani.
         V Večeru smo že objavili mnenje dr. Vesne Kranjc s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, da bi morala občina takšen posel oddati po postopku javnega naročanja, da bi morala izpeljati javno naročilo za najem Maksa pa sta pritrdila tudi ministrstvo za finance in računsko sodišče, saj je najemno pogodbo dopustno skleniti brez predhodnega razpisa le v primeru, če se najema obstoječo zgradbo. Vse navedeno pa je ves čas zavračala direktorica
Milica Simonič Steiner, češ da so pogodbo z ZIM pregledali pravni strokovnjaki in jo označili za veljavno.
         Iz mariborske občine so nam včeraj odgovorili, da o uvedbi postopka niso bili obveščeni, to nam je zatrdil tudi direktor ZIM-a Matjaž Knez, zato komentarja obeh podpisnikov, s strani občine je to župan Franc Kangler, nismo dobili. Je pa praksa državne revizisjke komisije takšna, da pozove vse vpletene k oddaji dokumentov, ki jih pač zahteva, časa, da se izreče o zadevi oziroma v tem konkretnem primeru o najemni pogodbi, pa ima najmanj dve leti. Potem se lahko odloči zgolj za opomin ali pa odgovorni osebi, ki je tak dokument podpisala, izreče globo. V zakonu o javnem naročanju pa je zapisano, da bo mariborski župan za tak podpis, če bo mnenje revizijske komisije, ki je obvezujoče, pač takšno, odštel od 500 do 2 tisoč evrov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar