sobota, 4. junij 2011

Jančar zahteva, da se nehajo slabe novice

Še ena prošnja k molku kritične javnosti in medijev: akademik EPK in sicer, Drago Jančar, del za te namene ustanovljenega intelektualnega gremija, verjetno zadovoljen tudi nad programom izvedbe, imenovanim Jančarstadt, zahteva nič manj kot odsotnost kritičnih »slabih novic«.
Mislim, da je zadnji trenutek, da celotna slovenska javnost absolutno podpre program EPK. Slabe novice se morajo nehati. Čas je, da omogočimo organizatorjem, da ta program izpeljejo," je še dejal.
Zahteva, da se prenehajo slabe novice, spominja na nemogočo zahtevo predsednika države nedavno tega. Seveda je taka zahteva po sebi miselni lapsus. Predpostavlja namreč, da so slabe novice stvar premišljene intence kritične javnosti in ne tistih, ki dajejo razlog za slabe novice. Zahteva po prenehanju slabih novic je obrambna zaščitniška gesta, ki ne dovoljuje ne le slabih novic, temveč niti pomisli, da je v EPK kaj narobe. Še huje, akterjem posredno pripiše »onemogočanje« izpeljave programa, kar spet kliče k teoriji zarote.

2 komentarja:

  1. O tej visoko zveneči akademski fasadi, sem že, takoj po njeni predstavitvi, zapisal:
    Ko ovce obmolknejo
    23.12.2010 10:05:00

    Maribor ima Akademijo. Pandur pa konja brez sedla.
    Kot je bilo že zapisano: skrij se za velikimi imeni, za častnimi ljudmi; skrij se za spoštovanjem in nedotakljiv boš, saj postaneš izmuzljiv, neoprijemljiv in ob siju velike lože, prosvetljen.
    Plebejci pa bomo onemeli in povesili pogled v tla, vsaj tisti, ki poznamo člane prostovetrinjske lože.
    Tudi sam župan se je napil poetike, kot je izustil Čander in erotike, kot je podčrtal Jančar. Ob njem, ja ob njem, Brvar in še eno pero: Šalamun. Močna zasedba, ki bo spisala globoki nekrolog ali samo iskala rime in nerime epekajevske ode, katero bo lektoriral dr. Matjaž in jo poslal v zgodovino, kjer že nestrpno čaka izbrisani dr. Igor, da jo klasificira in mumificira.
    Ta iluminantni krog bo nejevernikom lahko strukturalno odstiral Mladen Dolar, med drugim tudi filozof glasbe in mimogrede po vzoru Sigismunda opravil še kakšno analizo stanja. Po možnosti ob klavirski spremljavi Dubravke.
    Milena, ki je postala kraljica src v cvetju njene pomladi in še kakšni filmski štoriji, prinaša nujne izkušnje ambasadorke tretjega sveta, saj bo regija zapisana v kategorijo četrtega, po koncu prestolovanja.
    Kogoj pa je zagotovilo za kvalitetno opremo dvorca in tako prijetnega počutja akademikov, tudi ob primerno oblikovanem bešteku in buteljkah.
    Ne vem ali so ti ljudje Čandrov in Pandurjev kompleks, Kanglerjev in Gogotov še prav gotovo bodo ali pa se bo pod kakšnim bolj vzvišenim nazivom zbralo še več nad svetovalcev kot mogoče Pogačnik, da dodatno prepika mestne žile ali pa Milan K., da nam bo jasno kdo je zadaj stal za Borisom, ko se mu je zasvitala kultura ali ...
    Naj mi imenovani ne oprostijo, da se nasmehnem ob njihovi privolitvi vstopa v ta Avgijev, pardon: Čandro-Pandurjev hlev. Mogoče pa je podelitev konja v Pandurjeve tople roke, le nekaj več kot simbolika hleva. Saj štalce ima že kar nekaj direktorjev, producentov pa vodij in kaj vem kaj je še vse epepartijskega kadra; pa pastirjev so si tudi nabrali...celo nekaj telet se že oglaša tam nasproti burger farme pa oslov riga po medijih.
    Ovce pa s/m/o še bolj boječega značaja...
    Še iz enga kota sem pogledal skupinsko sliko sedmine pred pogrebom; sence, ki se na pixu sicer ne vidijo. Ta akademija so dolgoprogaši. Ljudje, ki rabijo dolg premislek in še daljšo stimulacijo zanj, ljudje ki rabijo veliko preverjan in kontrole, preden kaj dajo od sebe in predvsem je tu njih ego, ki rabi navdih. Čeprav Mitja obljublja korespondenčne seje, mislim da bodo te le o potnih stroških in rezervacijah hotelov in da Kanglerjev recept sozvočja, ne bo tako preprost nasploh, če bo kdo od nas, akademike kaj konkretno povprašak o drugi plati epepeja, pardon: epekaja.
    Sicer pa se šušlja, da so Momarji, tako kot granitne kocke iz Kitajske, za konec leta 2012 že naročili nekaj deset kontejnerjev pepela, da se bodo...

    ...in zdaj so po pol leta, poklicani na pomoč; da pihnejo v žerjavico, ki jo debelo že pokriva pepel...
    Ko pixe pogledam, vidim zelo malo Akademije in veliko epekajevskega sebe, ki producira krike po premirju in slepi veri ter maha okoli sebe v preganjanju nečesa, kar naj se neha...
    Dragec, kaj naj se neha...aja, slabe novice. Pa kaj, ali jih jaz v Vetrinjca nosim ali od tam same, neprestano prihajajo, kar naprej v takšnih ali drugačnih oblikah.
    In zadnja je ta, Dragec, da si ti zavpil, od tam, naj se že neha...

    OdgovoriIzbriši
  2. GBShow, dobro si jih razgalil umetniške veličine, nastavljene za alibi in izgovor sumljivih kupčij, hehe.

    OdgovoriIzbriši