četrtek, 26. avgust 2010

"Pandurjevo" gledališče na pravljičnih temeljih: Naložba v CEUM je vredna toliko kot polovica športnega parka Stožice

Slovenija - petek, 13.08.2010 Tekst: Tomaž Klipšteter


Maribor - Analiza gradiva, na podlagi katerega je mariborski mestni svet julija potrdil izgradnjo Centra uprizoritvene umetnosti Maribor (CEUM), razkriva, da je ta projekt postavljen na izjemno optimističnih, če ne celo nerealnih domnevah. Novi velikanski hram kulture, s katerim se bodo opredmetile sanje režiserja Tomaža Pandurja in za najem katerega bodo davkoplačevalci plačevali dva milijona evrov na leto, naj bi imel namreč že v prvi sezoni večji obisk, kot ga na novih predstavah sezone (in vseh ponovitvah teh predstav) skupaj beležita ljubljanska Drama ter SNG Opera in balet Ljubljana.

Dežujejo ogorčeni odzivi

Glasen in predvsem zelo kritičen odmev je doživel "konspirativni" sklep mestnega sveta občine Maribor, s katerim je kar na korespondenčni seji potrdil projekt izgradnje Centra uprizoritvenih umetnosti. Občina je hkrati sklenila podpisati 20-letno najemno pogodbo s podjetjem ZIM. To bo moralo v roku 21 mesecev udejanjiti naložbo, ki je v občinskem gradivu ocenjena na natanko 51,398.553 evrov. Vredna je torej toliko kot polovica športnega parka Stožice!

Velik dvom o upravičenosti te naložbe, ki naj bi se udejanjila na lokaciji opuščene tkalnice in predilnice MTT na Studencih, predstavljajo predvsem osnovna programska izhodišča Centra uprizoritvenih umetnosti Maribor, ki so bila del gradiva mestnega sveta. V analizi upravičenosti projekta, ki jo je izdelal Ekonomski institut Maribor, je navedeno, da bodo v novem hramu kulture izpeljali štiri lastne in tri gostujoče gledališke predstave na leto, šest uprizoritev pa naj bi ustvarila neka neimenovana akademija ali inštitut. Že v sezoni 2012/2013 naj bi prodali 58.000 vstopnic. Na vprašanje, ali je takšna številka realna, najbolje odgovarja primerjava z obiskom premiernih predstav sezone v najuglednejših slovenskih teatrih (v tabeli).

O tem, ali Maribor sploh potrebuje in prenese tako veliko kulturno infrastrukturo (v njej bosta dve veliki in več manjših dvoran, galerija in še marsikaj drugega), pred odločitvijo mestnega sveta sploh ni potekala širša javna razprava. Zato ne preseneča, da zdaj, ko je izgradnja centra že potrjeno dejstvo, v javnosti dežujejo odzivi skepse in ogorčenja (v Dnevniku smo v ponedeljek objavili pronicljivo pismo Zofijinih ljubimcev, društva za razvoj humanistike).

"Širokopotezne blodnje brez realne osnove"

"Naivno je predvidevati ekonomsko upravičenost centra v raznolikosti programov v nekakem kulturniškem Europarku z razgledom na obrežje Drave," pa je v pismu časniku Večer zapisal ugledni mariborski akademski slikar Bogdan Čobal. "Sočasne življenjske usode v Sloveniji so polne dram, ki so posledica slabo domišljenih ekonomskih odločitev, najraje bi rekel katatoničnih širokopoteznih blodenj brez realne osnove z veliko finančno zadolženostjo. Za dosego teh idej je seveda potrebna zvijačnost v različnih oblikah: zavajanje, lažni ekonomski izračuni, strankarsko podkupovanje in delitev položajev, lobiranje, korespondenčne seje in še marsikaj, kar drobni, začasni diktatorji dobro obvladajo. Skratka, ne transparentnost. Žal mi je, da smo postali apatični tudi takrat, ko bodo napovedane investicije bremenile še naše zanamce."

V analizo upravičenosti projekta se je še bolj pikolovsko "zapičil" Mariborčan Andrej Kocuvan. "Višina najemnine je 'utemeljena' s strokovno povsem nerealno prilagojeno oceno vrednosti najemnine za 20 evrov na kvadratni meter na mesec. Take najemnine ne preneseta komercialno mnogo atraktivnejša lokacija in program trgovsko-športnega centra v Stožicah v Ljubljani," je opozoril ta Večerov bralec.

Župan Kangler: Investicija v center je pol manjša

Mariborski župan Franc Kangler je včeraj demantiral uradne občinske podatke o vrednosti investicije. Trdi namreč, da ZIM ocenjuje vrednost naložbe v Evropski center uprizoritvenih umetnosti Maribor na 24 milijonov evrov, in ne na 51 milijonov evrov. Mestno občino Maribor smo včeraj prosili za kopijo dokumenta, iz katerega izhaja znesek, ki ga omenja župan. A je nismo prejeli. Če je točen znesek 24 milijonov evrov, bi to pomenilo, da bo ZIM z naslova najemnine ustvaril kar 16 milijonov evrov dobička, naložba v CEUM pa bi dosegla kar 66-odstotno donosnost.

Delovanje CEUM bo stalo več kot štiri milijone evrov na leto

Podjetje ZIM bo za 10.454 kvadratnih metrov površin Centra uprizoritvenih umetnosti Maribor (CEUM) mariborski občini 20 let zaračunavalo najemnino 15,90 evra za kvadratni meter, kar s pripadajočimi davki nanese nekaj manj kot dva milijona evrov na leto. K znesku, ki ga bodo v bodoče morali odšteti davkoplačevalci, je treba prišteti še 2,1 milijona evrov na leto. Najmanj toliko denarja bo namreč potrebnega za redno delovanje novega zavoda, ki bo upravljal CEUM.

++++++++
 
Objavljeno na strani:
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042380351

Ni komentarjev:

Objavite komentar