sobota, 28. avgust 2010

CEUM čez 20 let ne bo več funkcioniral

Pogovor: Matjaž Knez direktor družbe ZIM Zasnove in vodenje investicij, bodoče lastnice in najemodajalke Centra uprizoritvenih umetnosti Maribor

Slovenija - sobota, 28.08.2010
Tekst: Tomaž Klipšteter

Maribor - Županova PR-mašinerija je minuli teden izpeljala udaren protinapad na kritike izvedbe Centra uprizoritvenih umetnosti Maribor. V ponedeljkovem Večeru je bilo med drugim možno prebrati informacijo, da bo CEUM evropska investicija, v kateri se srečujeta javni interes in zasebni kapital. O tem, kako naj bi evropski denar vstopil v to zgodbo in kje se bosta v njej srečala javni interes in zasebni kapital, smo se pogovarjali z Matjažem Knezom, direktorjem podjetja ZIM, ki bo za Mestno občino Maribor udejanjila to veliko naložbo v kulturno infrastrukturo.

Knez od septembra lani zaseda direktorsko pisarno ZIM v tretjem nadstropju stavbe na Slovenski ulici 40, v kateri sta tudi občinska urada za komunalo in mladino. Ker mariborski župan Franc Kangler vztrajno zatrjuje, da ni res, da bo naložba v izgradnjo CEUM stala 51,398.553 evrov, kot je zabeleženo v občinskih gradivih, ob tem pa ne navede "natančnega" podatka, smo pričakovali, da bomo pravo številko dobili od direktorja ZIM.

"Ta podatek je internega značaja. Na podlagi našega znanja smo določili najemno ceno objekta, zaradi katere je projekt izvedljiv," je "razkril" direktor ZIM.

Na občini trdijo, da je to zasebna investicija. ZIM je v 77,5-odstotni lasti mariborske občine. V minulih petih letih so prihodki podjetja znašali največ 1,13 milijona evrov, lani niso dosegli niti 550.000 evrov, podjetje pa je zapadlo v izgubo za 422.000 evrov. Kako bo tako majhno podjetje izpeljalo izjemno obsežno "zasebno" naložbo?

Težko komentiram poslovne rezultate, saj sem direktor ZIM manj kot leto dni. Zadal sem si cilj, da bi v podjetju spet uvedli dejavnost investicijskega inženiringa. Morate vedeti, da bo ZIM prihodnje leto praznoval 30. obletnico obstoja. Nekoč je to bil Zavod za izgradnjo Maribora in je vodil vse velike projekte v mestu, zgradila se je celotna Nova vas.

V tistih časih sta bila velikana tudi Metalna in Tam. Projekt CEUM pa ima posebnost: zdaj ste vi investitor in lastnik novogradnje, vse druge projekte pa ste vodili za naročnike.

Ni razlike. Tehnologija dela je podobna. Imamo reference in poti do bančnih sistemov, ki nam bodo omogočili izpeljati projekt javno-zasebnega partnerstva.

Še zmeraj ne razumem, kje je omenjeni zasebni investitor. ZIM je v večinski občinski lasti in nima niti milijona evrov kapitala.

Mi smo družba zasebnega prava. Projekta seveda ne bomo financirali z lastnimi viri. Sicer pa izvajajo podobne projekte investicijske družbe, ki imajo samo 7000 evrov kapitala.

S čim pa boste bankam jamčili pri najemanju posojil? Bo občina porok?

Ne, jamčili bomo s projektom.

Pogodba o odkupu Vegradovih zemljišč je že podpisana in deponirana. Koliko boste plačali za kvadratni meter?

S stroškom rušitve objektov bo naneslo 2,888.000 evrov plus DDV. Ceno smo določili na podlagi cenitev in gre za isto kupnino, po kateri je Vegrad kupil nepremičnine od Tuš nepremičnin.

Če upoštevamo, da je bil v študiji izvedljivosti strošek rušitve ocenjen na 410.000 evrov, boste za kvadratni meter plačali več kot 280 evrov plus DDV. To je zelo drago, če upoštevamo, da so se gospodarske razmere zaradi recesije bistveno spremenile.

Določene cene so zdaj višje, določene so nižje.

Ali že veste, kako boste kot zasebni investitor črpali evropski denar za izgradnjo CEUM?

Po mojih informacijah so bile tudi v Gradcu, ko je bil Evropska prestolnica kulture, podobne zasebne investicije sofinancirane iz evropskih sredstev. Kako bodo ti postopki potekali v našem primeru, pa v tej fazi težko napovem.

Kaj se bo zgodilo z objektom čez 20 let, ko bo potekla najemna pogodba? Bo ostal v lasti ZIM?

Da. A morate vedeti, da ta zelo specifični objekt tedaj ne bo več funkcioniral, ker bo tehnologija že prerasla potrebe uporabnikov.

Prosim? Hočete povedati, da bo čez 20 let CEUM že tako zastarel, da ne bo več uporaben?

Potrebe po objektu, kakršen je CEUM, bodo zaradi drugačnih družbenih in tržnih razmer bržkone izginile. Samo poglejte, kako zdaj deluje multikino Kolosej, ki je bil zgrajen pred komaj šestimi leti.

Že, vendar to ni posledica spremenjenih zunanjih dejavnikov, temveč je bila naložba že na začetku preveč ambiciozno zastavljena in je bila tudi nepopolno izvedena. Poleg tega so v Mariboru zgradili konkurenčni Planet Tuš. Ko pa že omenjate Kolosej: vas ni strah, da bo CEUM doživel enako usodo?

Prepričan sem, da do tega ne more priti, ker so v projekt vključeni strokovnjaki, ki bodo v objektu zagotovili ustrezno vsebino, ki jo Maribor potrebuje.

+++++++
Objavljeno na strani:
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042383700

Ni komentarjev:

Objavite komentar