petek, 25. februar 2011

Evropske kulturne alergije in konfuzije

Odličen, sicer cinično intoniran kritičen komentar avtorjev »plt« in »krp« na regionalni »koroški« strani Večera o tem, kako se tamkaj spopadajo z zagatami evropskega kulturnega prestolništva; nepripravljeni, a voljni zapolniti praznino po imperativno zahtevanem razcvetu (tudi) menda iz lastnega žepa. Odlomek:
Brezdanji nemir, ki so ga čutile in opisovale že najstarejše garde poetov, se stopnjuje ob sestankih oblikovalcev ponudbe dogajanja Evropske prestolnice kulture 2012. Zdi se, da bliže ko je dan presvetal razcveta severovzhodne kohezijske regije, dlje smo od konkretnih imen izvajalcev na odrih, ki naj bi nas ponesli v anale evropske kulturne zgodovine. Medtem ko v Talinu namesto receptov za zdravila ljudem s psihičnimi težavami in motnjami podarjajo brezplačne karte za obisk dogodkov EPK v njihovem mestu, ki jih bodo odrešili bremen stresa sodobnega sveta, v Slovenj Gradcu na sestanke za oblikovanje dogodkov vabijo kar novinarje dopisnike in si od nas želijo nežnega sočustvovanja ob "tako rekoč prostovoljnem delu" sedanje ekipe, ki si na vse kriplje in celo za lastna sredstva prizadeva zapolniti do sedaj nezapolnjene praznine EPK 2012. Kdo naj komu in čemu ter zakaj podari kakšno brezplačno karto in za kam, se bo v tem primeru še pokazalo ali na kratko in po domače: komu se bo prvemu zmešalo, pardon, kaj se je zamešalo?

1 komentar:

  1. Tudi na Ptuju se srečujemo s precejšnjo zmedo povezano z dogajanjem okrog EPK, oziroma srečujejo - sama sem namreč svoj projekt pred mesecem dni umaknila iz "konkurence". V sredini januarja, ko se je zamenjala vodilna garnitura, smo namreč avtorji/ce, ki smo prijavili projekte na občini Ptuj, preko e-pošte dobili navodila, kako naj svoje projekte "prevetrimo, da bodo ustrezali novemu konceptu" in to naj storimo v treh dneh... Hm... Nekaj časa sem potrebovala, da sem dojela, da ne gre za napako, temveč za resen dopis iz občine. Glede na to, da imam na srečo še marsikaj drugega za početi v življenju, sem izstopila iz te burke, ali morda tragikomedije? Potem sem iz "neuradnih virov" slišala, da naj bi denar že tako ali tako bil razdeljen po bolj "frendovskih" linijah. No, na srečo v tej kuhinji mojih frendov ni zraven. In morda je, na koncu koncev, moj projekt, dokumentarec o izvornem obrednem pomenu kuranta, eden izmed tistih prijavljenih projektov, katerih vsebine res ne ustrezajo tej pompoznosti in glamuroznosti, ki naj bi "Štajersko prebudila iz sna". Moje ustvarjanje temelji namreč na povsem drugih vrednotah. Ko pa se oz. če se iz globokega napihnjenega sna prebudijo tisti, ki imajo trenutno v rokah škarje in platno, se z veseljem pridružim.

    mag. Romana Ercegovič, samostojna ustvarjalka na področju kulture, Studio za raziskovanje obrednih oblik gledališča

    OdgovoriIzbriši